Szybkie i dietetyczne danie obiadowe, gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie ciepłego posiłku po pracy, indyk w sosie pomidorowym i ziołach będzie idealny.

Indyk w sosie pomidorowym i ziołach
Indyk w sosie pomidorowym i ziołach

Składniki (porcja dla 4 osób):
• około 0,5 kg piersi z indyka
• 1 łyżeczka miodu
• 2 gałązki rozmarynu posiekane na drobno
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka oregano
• 1łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 1 cebula szalotka ze szczypiorem posiekana na drobno
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka octu balsamicznego
• szczypta soli i pieprzu
• 2 szklanki przecieru z pomidorów (nie koncentratu, można kupić pomidory w puszce i je zblendować )
• 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy w plastry. Z pozostałych składników (oprócz wody) przyrządzamy marynatę, którą nacieramy plastry indyka.

Indyk w sosie pomidorowym i ziołach
Indyk w sosie pomidorowym i ziołach

Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy resztą marynaty. Można zostawić na godzinę w lodówce, aby mocniej mięso przeszło aromatem marynaty, a jeśli chcemy można od razu zalać połową szklanki wody i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie i termoobieg) na pół godziny.

Indyk w sosie pomidorowym i ziołach
Indyk w sosie pomidorowym i ziołach

Po tym czasie mięso jest już gotowe. U mnie podane zostało z kaszą pęczak i surówką z selera, jabłka i marchewki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *