Kasza orkiszowa z pesto z awokado to mój patent na smaczne, zdrowe i łatwe danie. Świetnie smakuje samodzielnie lub z dodatkiem na przykład ryby gotowanej na parze.

Kasza orkiszowa z pesto z awokado

Awokado to jeden z moich ulubionych owoców. Tak, awokado to owoc, choć wcale nie jest to słodki owoc. Uwielbiam go pod każdą postacią: jako dodatek do koktajli, past kanapkowych, pokrojone w plasterki i skropione cytryną, czy właśnie w postaci pesto.

Kasza orkiszowa z pesto z awokado

Danie smakuje zarówno na „zimno”, jak i na „ciepło”, świetnie nadaje się więc jako jedzenie do pracy. Jest bardzo zdrowe i sycące, a przy tym bardzo smaczne.

Kasza orkiszowa z pesto z awokado

Składniki (na 2 porcje):

  • 50 g rukoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki pestek słonecznika delikatnie podprażonych na suchej patelni
  • ½ obranego awokado
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • Pieprz oraz odrobina soli

Dodatkowo 100 g kaszy orkiszowej oraz świeżo tarty ser, np. parmezan (u mnie mozzarella), pestki dyni oraz rukola do posypania.

Kasza orkiszowa z pesto z awokado

Przygotowanie:

Kaszę orkiszową gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kasza orkiszowa z pesto z awokado

Następnie pesto mieszamy z ugotowaną kaszą orkiszową. Wykładamy porcje na talerze, posypujemy świeżo startym serem, rukolą i pestkami dyni. Kasza orkiszowa z pesto z awokado gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *