Kluski leniwe z cynamonem to dobry pomysł na drugie danie. Świetnie sprawdzą się gdy nie mamy za wiele czasu albo chęci na gotowanie. Idealne dla wszystkich leniwych. Prosto i tradycyjnie z nutką cynamonu.
Szybki obiad „jak u mamy”, łatwe w zrobieniu, aromatyczne i sycące kluski leniwe z cynamonem przypadną do gustu wszystkim, którzy kochają tradycyjne dania, ale z malutkimi zmianami. Leniwe kluski składają się w zasadzie z twarogu, odrobiny mąki i jajka.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 300 g białego sera twarogowego, półtłustego
- 1 jajko
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej bio typ 550
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy za pomocą praski do ziemniaków, można też rozgnieść za pomocą widelca. Ważne jest aby dokładnie rozgnieść, w przeciwnym razie kluski będą się rozpadały w czasie gotowania.
Na stolnicy lub w misce umieszczamy na delikatnie podsypanym miejscu twaróg, dodajemy jajko, oba typy mąk, cynamon oraz sól i łączymy ze sobą składniki dokładnie wyrabiając masę. Nie trwa to długo, bo tak naprawdę chodzi o połączenie składników.
W dużym garnku gotujemy delikatnie osoloną wodę. W tym czasie masę dzielimy na 3 części, z każdej części dłońmi formujemy wałek, którego kroimy nożem na mniejsze kawałki (kroimy pod ukosem jak na kopytka).
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 20 sekund od wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, szczyptę cynamonu oraz cukru. Można dodać też odrobinę bułki tartej. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy ugotowanej kluski leniwe na patelnię i chwilę podsmażamy.
Podajemy z powidłami śliwkowymi lub śmietaną albo zupełnie bez niczego. Są pyszne same w sobie. Smacznego!