Krupnik na maśle, bo jesień to czas zup, które rozgrzeją i wzmocnią. Przepis stary jak świat, ale bardzo pyszny. Do tego mało skomplikowana receptura i szybkość przygotowania.

Krupnik na maśle – starodawny przepis w 20 minut

Znacie to uczucie, gdy wracacie po pracy do domu i potrzebujecie się rozgrzać, bo za oknem deszcz i zimno? Ja też je znam. Wtedy oprócz zrobienia sobie kubka gorącej herbaty z imbirem i miodem w pierwszej kolejności, biorę się za gotowanie zupy. Tylko zupa porządnie rozgrzeje od wewnątrz.

Dziś proponuję bardzo pyszny i bardzo zdrowy przepis na krupnik na maśle – starodawny przepis w 20 minut, dosłownie. Niby każdy zna krupnik i wie jak się gotuje. Zazwyczaj ten na żeberkach. Mało jednak osób zna jego bardziej prostą wersję. Zawsze się sprawdzi, wystarczy porcja warzyw, kaszy i chęci. Wzmocni i rozgrzeje, a przy tym jest lekkostrawny i dietetyczny.

Krupnik na maśle – starodawny przepis w 20 minut

Składniki (na 5-6 porcji):

  • Kawałek (około ¼ ) selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Około 15 cm pora
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 łyżka śmietany 12 procent
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki i koperek – świeży bądź suszony
  • około 2 l wody przefiltrowanej

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę, seler. Pora siekamy na drobno. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo małą kostkę.

Krupnik na maśle – starodawny przepis w 20 minut

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy starte warzywa, a następnie ziemniaki i posiekany por oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażamy co chwilę mieszając przez około 5 minut, aż warzywa dobrze zmiękną i wydadzą z siebie aromat.

Krupnik na maśle – starodawny przepis w 20 minut

Następnie przerzucamy zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami. Dodajemy 2 łyżki kaszy jęczmiennej i gotujemy do miękkości warzyw i kaszy przez około 15 -18 minut. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natką pietruszki i koperkiem posiekanymi na drobno. Można podać z kawałkiem pieczywa na zakwasie lub samodzielnie. Krupnik na maśle gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *