Przepis na danie obiadowe z kuchni Jamiego Olivera – makaron z cukinią, cytryną i miętą.  Szybkie, pachnące cytryną, świeże, odżywcze i bardzo smaczne. Wystarczy tylko 15 minut i gotowe.

Makaron z cukinią, cytryną i miętą
                                             Makaron z cukinią, cytryną i miętą

Składniki  (na 4 porcje):

  • 300 g makaronu dowolnego kształtu, u mnie akurat spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona papryka pokrojona na drobno
  • 200 ml śmietany 12 procent
  • 4 łyżki posiekanych liści mięty
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 50 g startego parmezanu
  • szczypta chilli, soli
  • garść pestek dyni
Makaron z cukinią, cytryną i miętą
                                        Makaron z cukinią, cytryną i miętą

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy chwilę, dorzucamy paprykę oraz czosnek, całość smażymy przez 8 minut, co chwilę mieszając. Przyprawiamy solą i chilli, dodajemy śmietanę i smażymy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z miętą, skórką z cytryny oraz parmezanem. Dodajemy makaron, posypujemy pestkami dyni i podajemy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *