Pasztet z ciecierzycy to dobry pomysł na wzbogacenie diety w ważne dla organizmu białko roślinne.Ciecierzyca to kopalnia cennych właściwości, bo skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga odchudzanie ze względu na sporą ilość błonnika. A poza tym uważana jest za afrodyzjak.

Właściwości ciecierzycy

Ciecierzyca, znana także jako groch włoski, to roślina strączkowa o wysokiej wartości odżywczej i szerokich właściwościach zdrowotnych. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dzięki czemu stanowi idealny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Ciecierzyca dostarcza także błonnika pokarmowego, co wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i sprzyja uczuciu sytości, co może być pomocne przy kontrolowaniu masy ciała.

Bogata w witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) ciecierzyca wspiera zdrowie układu nerwowego i procesy metaboliczne organizmu. Znajdziemy w niej także minerały takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas, które wspomagają funkcje układu krwionośnego oraz pracę mięśni i kości. Regularne spożywanie ciecierzycy pomaga zmniejszać ryzyko anemii, szczególnie w diecie osób, które nie spożywają mięsa.

Ciecierzyca charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób z cukrzycą oraz tych, którzy pragną stabilizować poziom glukozy we krwi. Obecność antyoksydantów, takich jak saponiny i flawonoidy, pomaga w ochronie organizmu przed działaniem wolnych rodników, co wspiera zdrowie skóry i opóźnia procesy starzenia się.

Dzięki tym wszystkim właściwościom ciecierzyca jest wyjątkowo uniwersalnym składnikiem, który można dodawać do sałatek, zup, hummusów i wielu innych potraw, wzbogacając codzienną dietę o wartościowe składniki odżywcze i smak.

 

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy

Składniki (na formę 18x25cm):

  • 6 pieczarek
  • 400 g suszonej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego (zamiast amarantusa może być bułka tarta)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju rzepakowym

ZOBACZ TAKŻE: Pieczeń wielkanocna mięsno-warzywna

Przygotowanie:


Ciecierzycę dzień przed planowanym pieczeniem pasztetu namaczamy na minimum 12 godzin. Można też użyć ciecierzycę z puszki. Wtedy etap namaczania i gotowania mamy z głowy. Po tym czasie płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie przez godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia. Odlewamy wodę i pozostawiamy ją, bo może się przydać w dalszej kolejności. Następnie ciecierzycę blendujemy, w trakcie dorzucamy też po suszonym pomidorze bez oleju rzepakowego i miksujemy na gładką masę.

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę posiekaną na drobno oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. W dalszej kolejności pieczarki obieramy i kroimy w plastry i także dorzucamy na patelnię. Chwilę podsmażamy aż do zarumienienia. Po wystudzeniu blendujemy razem z masą ciecierzycy oraz suszonych pomidorów. Dodajemy jajko oraz amarantus i doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu do smaku. Otrzymana masa ma być dość gęsta, ale też nie za bardzo. Dlatego w razie potrzeby dodajemy wcześniej odlaną wodę z gotowania ciecierzycy. Na koniec masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie) przez około 40 minut. Pasztet z ciecierzycy gotowy. Smacznego!

One thought on “Pasztet z ciecierzycy”

  1. Taki pasztet to samo zdrowie, nie to co te kupowane w sklepach, z chemią i psem razem z budą zmielonym… Super przepis. Ciecierzyca i amarantus same witaminy, białko itd. Zwłaszcza amarantusa nie warto w tym przypadku wymieniać na bułkę tarta, gdyż jest o wiele bardziej zdrowy, pożywny. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/amarantus-odchudza-i-leczy – sami zobaczcie jak potężny jest jego wpływ na zdrowie. Pasztecik sobie zrobię na pewno i poproszę o więcej przepisów z amarantusem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *