Pasztet z ciecierzycy to dobry pomysł na wzbogacenie diety w ważne dla organizmu białko roślinne. Szczególnie ten to kopalnia cennych właściwości, bo ciecierzyca skutecznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga odchudzanie ze względu na sporą ilość błonnika, a poza tym uważana jest za afrodyzjak.

 

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy

Składniki (na formę 18x25cm):
• 400 g suszonej ciecierzycy
• 6 pieczarek
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• pół szklanki amarantusa ekspandowanego (zamiast amarantusa może być bułka tarta)
• 1 jajko
• sól, pieprz do smaku
• 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju rzepakowym

ZOBACZ TAKŻE: Pieczeń wielkanocna mięsno-warzywna

Przygotowanie:
Ciecierzycę dzień przed planowanym pieczeniem pasztetu namaczamy na minimum 12 godzin. Można też użyć ciecierzycę z puszki. Wtedy etap namaczania i gotowania mamy z głowy. Po tym czasie płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie przez godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia. Odlewamy wodę i pozostawiamy ją, bo może się przydać w dalszej kolejności. Następnie ciecierzycę blendujemy, w trakcie dorzucamy też po suszonym pomidorze bez oleju rzepakowego i miksujemy na gładką masę.

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy

Zaczynamy od tego, że na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę posiekaną na drobno oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. W dalszej kolejności pieczarki obieramy i kroimy w plastry i także dorzucamy na patelnię. Chwilę podsmażamy aż do zarumienienia. Po wystudzeniu blendujemy razem z masą ciecierzycy oraz suszonych pomidorów. Dodajemy jajko oraz amarantus i doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu do smaku. Otrzymana masa ma być dość gęsta, ale też nie za bardzo, dlatego w razie potrzeby dodajemy wcześniej odlaną wodę z gotowania ciecierzycy. Na koniec masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie) przez około 40 minut. Pasztet z ciecierzycy gotowy. Smacznego!

One thought on “Pasztet z ciecierzycy”

  1. Taki pasztet to samo zdrowie, nie to co te kupowane w sklepach, z chemią i psem razem z budą zmielonym… Super przepis. Ciecierzyca i amarantus same witaminy, białko itd. Zwłaszcza amarantusa nie warto w tym przypadku wymieniać na bułkę tarta, gdyż jest o wiele bardziej zdrowy, pożywny. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/amarantus-odchudza-i-leczy – sami zobaczcie jak potężny jest jego wpływ na zdrowie. Pasztecik sobie zrobię na pewno i poproszę o więcej przepisów z amarantusem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.