Pieczeń wielkanocna mięsno-warzywna to jeden z pomysłów na zbliżające się święta, ale to danie dobre nie tylko na świąteczny stół . To też dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek na co dzień.
Taka pieczeń jest naprawdę banalnym i tanim rozwiązaniem na pyszne jedzenie na święta. Poza tym można w niej przemycić trochę warzyw, a każda dodatkowa, nawet mała porcja jest na wagę złota. Szczególnie u mięsożerców. Pieczeń wielkanocna spokojnie może w lodówce leżeć do 3 dni, a więc wystarczająco dużo czasu, aby ją spałaszować. Szczególnie, że tyle pewnie nie wytrzyma.

Składniki (na keksówkę o długości 30×10 cm):
- 600 g mięsa mielonego z udźca indyka
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- Pół puszki kukurydzy
- 1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- 1 cebula posiekana na drobno i podsmażona na łyżce oleju
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 surowe jajko plus 2 ugotowane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 płaska łyżeczka soli
- Pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki mąki owsianej lub bułki tartej
ZOBACZ TAKŻE: Pasztet z ciecierzycy
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki, a więc paprykę kroimy w kostkę, ogórka kiszonego także kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zostawiamy aby ociekła z wody.
- Na patelni rozgrzewamy olej (1 łyżkę) i podsmażamy na nim cebulę posiekaną na drobno aż do zarumienienia. Jajka gotujemy na twardo (można użyć 4 jajek, wtedy będziemy układali całe jajka w pieczeni, ja wykorzystałam tylko dwa).
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie). Pietruszkę siekamy na drobno. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.
- W dużej misce łączymy ze sobą przygotowane warzywa, mięso mielone, a także przyprawy. Wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy surowe jajko i bułkę tartą lub mąkę owsianą. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
- Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej połowę masy mięsno-warzywnej. Na środku wzdłuż formy układamy ugotowane na twarde i podzielone na pół (lub jeśli używamy w całości, to całe) jajka. Delikatnie wciskamy je w masę, a następnie układamy na nie resztę masy. Gładzimy wierzch i rozsmarowujemy na nim łyżkę oleju rzepakowego. Uformowaną pieczeń wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut.
