Nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka. Wiemy, co chrupiemy, i można w nie wrzucić wszystko, co lubimy. Pieguski domowe to ciasteczka do zrobienia na szybko. Idealne do kawy i gorącego kakao.
Składniki (około 30 piegusków):
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
- około pół szklanki cukru trzcinowego
- ¾ kostki masła
- 2 jajka
- 200 g mieszanki orzechów laskowych bądź włoskich posiekanych na drobno, moreli suszonych pokrojonych w kostkę, rodzynek
- 100 g czekolady deserowej (o zawartości 70% kakao) pokrojona w bardzo małą kostkę
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i bakaliami. W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na puszystą masę. Następnie łączymy z suchymi składnikami i czekoladą. Ciasto jest dość gęste. Formujemy z niego kulki, które rozpłaszczamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Pieguski domowe gotowe. Smacznego!