Danie mięsne, niewiele kalorii, bo porcja to około 350 kcal, tradycyjnie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne – pierś z indyka z grzybami i rodzynkami.

Pierś z indyka z grzybami i rodzynkami
                         Pierś z indyka z grzybami i rodzynkami

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • 300 g pieczarek pokrojonych w grube plastry
  • 4 gałązki tymianku
  • 400 ml białego wina
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki śmietany 12 procent
  • garść rodzynek
  • garść natki pietruszki
  • 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie
  • pieprz i sól do smaku
Pierś z indyka z grzybami i rodzynkami
                      Pierś z indyka z grzybami i rodzynkami

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry o grubości 1-2 cm. Solimy i pieprzymy lekko z dwóch stron. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim pieczarki pokrojone w grube plastry. Następnie dorzucamy cebulę oraz czosnek. Gdy pieczarki, cebula oraz czosnek lekko się zarumienią przesuwamy je na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i z każdej strony podsmażamy mięso na złoty kolor. Po chwili dolewamy wino oraz wodę, dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko razem gotujemy przez około 15-20 minut. W tym czasie alkohol odparuje. Na koniec dorzucamy rodzynki oraz gałązki tymianku i jeszcze chwile gotujemy. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania. Posypujemy świeżą natką pietruszki i gotowe. Podajemy na przykład z ziemniaczkami zapiekanymi w ziołach. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *