Pizza domowa na cienkim cieście,czyli coś na ciepło, coś na szybko, coś na wczesną kolację, coś pysznego. Cała tajemnica pysznej pizzy to zdecydowanie ciasto, bo nawet najlepsze dodatki, najbardziej ulubione nie uratują pizzy, gdy ciasto niesmaczne.
W pizzy najlepsze jest to, że możemy za każdym razem robić inną, tworzyć dowolne kombinacje i przemycić trochę warzyw niejadkom warzywnym, fakt że po obróbce termicznej już nie są tak zdrowe jak świeże, ale i tak warto.
Składniki (dla 4 osób) :
- 500 g mąki (pszenna, pełne ziarno też pycha)
- 30 g drożdży świeżych
- 260 ml wody
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól do smaku
- sos pomidorowy
- dowolne dodatki według fantazji : u mnie tym razem plasterki kiełbasy krakowskiej suchej, pieczarki, cebula, ser żółty
Przygotowanie:
Ciepłą wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać mieszaninę do mąki, następnie dolać oliwę z oliwek i wyrabiać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Uformować kulę, przykryć ścierką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Cienką warstwę ciasta wyłożyć do formy (u mnie cienka blacha z piekarnika), posmarować sosem pomidorowym i ułożyć po kolei składniki: kiełbasę, pieczarki pokrojone w plastry i posiekaną cebulę, przyprawić pieprzem, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi.
Piec w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. W połowie pieczenia dodać starty ser.
P.S. Ja do pizzy dodaje ketchup domowej roboty…