Placki owsiane – wegańskie to dobra, dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Świetnie smakują z sezonowymi owocami, miodem, powidłami domowymi czy jogurtem.

Placki owsiane - wegańskie

W sezonie wiosenno-letnim częściej mamy ochotę na lekkie śniadania, zwłaszcza z wykorzystaniem owoców, od których stragany się teraz uginają. Ten przepis jest bardzo prosty, a placki są szybkie w przygotowaniu, nie ma w nich jajek ani nabiału.

Są lekkostrawne, mają sporo błonnika i mało kalorii. Nie wymagają też zbyt wielkich umiejętności kulinarnych. Nadają się do jedzenia na zimno, choć lepiej smakują na ciepło.

Placki owsiane - wegańskie

Składniki (na 12-14 sztuk, w zależności od wielkości):

  • 1 szklanka (250 ml) wody przefiltrowanej lub mineralnej
  • 1 banan
  • 14 płaskich łyżek płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (można bez)
  • Odrobina oleju z pestek winogron, ale bardzo mało

Dodatkowo ulubione owoce, cukier puder, miód, powidła domowe, masło orzechowe lub inne składniki z jakimi lubimy jeść naleśniki

Placki owsiane - wegańskie

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy w młynku aż do uzyskania mąki. W misce blendujemy banana, wodę, cynamon oraz syrop klonowy. Następnie dodajemy mąkę owsianą i mieszamy do połączenia składników.

Placki owsiane - wegańskie

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wystarczy tak naprawdę posmarować patelnię olejem. Nakładamy łyżką po 3 placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. I w zasadzie tyle:)

Placki owsiane - wegańskie

Podajemy z ulubionymi owocami. Placki owsiane – wegańskie gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *