Placki z ricottą kuszą smakiem sera i wanilii. Świetnie smakują z sezonowymi dodatkami w postaci owoców, z syropem klonowym lub po prostu z cukrem pudrem.

Placki z ricottą

Co ciekawe, dzieci po prostu je uwielbiają, a przetestowałam przepis na kilku smykach. Są lekkostrawne, bo nie trzeba do ich smażenia dużo oleju. Wystarczy jedynie posmarować olejem patelnię. Można je podawać z dowolnymi dodatkami. Szybko się je przygotowuje i nadają się zarówno jako danie śniadaniowe, jak i kolacyjne lub potreningowe.

Składniki (na 14-16 sztuk):

  • 250 g sera ricotta
  • 160 g mąki orkiszowej lub pszennej luksusowej
  • 4 jaja
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią bądź erytrolu w wersji mniej kalorycznej
  • odrobina oleju lub masła klarowanego do smażenia

Dodatki : ulubione, np. owoce, cukier puder, syrop klonowy, miód

Placki z ricottą

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą  w dużej misce. Ciasto będzie dość gęste, nie trzeba go jednak długo mieszać, ważne aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Placki z ricottą

Następnie rozgrzać i posmarować patelnię olejem rzepakowym, można też masłem klarowanym (są jeszcze smaczniejsze, mają pyszny maślany smak) i za pomocą dużej łyżki nakładać porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor przez około 3 minuty na średnim ogniu.

Placki z ricottą

Placki rosną na patelni i są puszyste. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Placki z ricottą gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *