Lekkie i smaczne pulpety w wersji z kaszą manną, doskonała alternatywa dla tych w sosie pomidorowym. Pulpety cielęce z kaszą manną w sosie koperkowym szczególnie polecane są dla tych, którzy lubią lekkostrawne dania.

Pulpety cielęce z kaszą manną w sosie koperkowym
Pulpety cielęce z kaszą manną w sosie koperkowym

Składniki (na około 20 pulpetów):
• 400 g łopatki cielęcej
• 1 szklanka kaszy manny
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 4 pieczarki
• około 5 cm białej części pora
• 1 jajko
• pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta kminku, szczypta gałki muszkatołowej
• sól, pieprz do smaku

Na sos:
Woda, pęczek świeżego koperku lub dwie łyżki mrożonego, 1 łyżeczka masła klarowanego, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 5 łyżek śmietany 12 procent oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por siekamy na drobno. W dużej misce mieszamy ze sobą warzywa, pieczarki, mięso i kaszę. Dodajemy przyprawy i jajko. Formujemy małe pulpety. W garnku nastawiamy wodę (będzie jej potrzebne tyle, aby zakryła wszystkie pulpety w garnku), dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i po zagotowaniu wrzucamy do wrzącej wody uformowane pulpety. Dodajemy także koperek oraz masło i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy śmietanę i sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy. Podajemy z ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *