Babeczka do koszyczka wielkanocnego to obowiązkowy produkt. Powinna być słodka, smaczna, ale też niezbyt kaloryczna i najlepiej domowy wypiek.
Tradycyjne babeczki są dość kaloryczne, ale w sumie nie to jest ich największym grzechem przy wielkanocnym śniadaniu, a bardziej fakt, że są „zapychające” i przy całej masie jedzenia, które według tradycji należy zjeść, babeczki z koszyczka wielkanocnego je się najtrudniej, ze względu na brak odrobiny pustego miejsca w brzuchu.
Przepis na babkę cytrynową
Babeczki z tego przepisu są naprawdę lekkie i bardzo smaczne, a przy tym nie mają za wiele kalorii. Przy okazji, dla wszystkich zmagających się z nietolerancją lub alergią na gluten polecam przepis na babkę cytrynową bezglutenową. Link tutaj
Składniki (na 12 babeczek):
- 4 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 czubate łyżki zmielonych płatków owsianych (lub po prostu mąki owsianej)
- 2 czubate łyżki mielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki erytrolu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- Skórka starta z połowy cytryny lub aromat naturalny cytrynowy-1 łyżeczka
Przygotowanie:
Babeczki do koszyczka zaczynamy przygotowywać od rozdzielenia białka od żółtka jaj. Białka ubijamy ze szczyptą soli na „sztywno”. Następnie dodajemy po kolei żółtka i dalej cały czas miksując za pomocą łyżki erytrol.
W oddzielnej misce dokładnie łączymy ze sobą zmielone płatki owsiane i mielone migdały (lub mąki), kurkumę oraz proszek do pieczenia. Zawartość miski dodajemy do ubitej masy jajecznej i za pomocą łyżki lub szpatułki (już nie miksujemy) delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat lub skórkę cytrynową oraz jogurt naturalny i znów mieszamy. Masę dzielimy na dwie porcje.
Do miski po mące przelewamy jedną porcję, którą mieszamy z kakao. Drugą porcję pozostawiamy żółtą. Do foremek na babeczki (najlepiej silikonowe – w przeciwnym razie należy foremki nasmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką, w silikonowych nie trzeba tego robić) przelewamy w proporcji 1:1 obie masy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu) przez 25-30 minut.
W trakcie pieczenia babeczki rosną ponad foremkę, ale pod koniec pieczenia nieco opadną, to normalne. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy z foremek (czasem mogą dość trudno odchodzić od foremki, wtedy należy poczekać jeszcze chwilę aż ostygną). Babeczka do koszyczka gotowa. Przed podaniem można delikatnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!