Zupa rybna to zupa dobra nie tylko na piątek. Jest bardzo sycąca i aromatyczna, a przy tym rozgrzewająca i przede wszystkim bardzo zdrowa.
Zupy są bardzo zdrowe i wartościowe dla naszego organizmu. Warto jeść je przez cały rok. Nie tylko zimą.
Ta zupa to propozycja na obiad nie tylko na postny piątek, ale na każdy inny dzień, kiedy mamy ochotę na sycącą zupę. Łatwo się ją przygotowuje, jest pożywna ze względu na dodatek warzyw i przypraw, a rybny wkład nadaje jej specyficznego aromatu.
ZOBACZ TAKŻE: DORSZ PO PROWANSALSKU
Składniki (na 5-6 porcji):
- 2 litry wywaru warzywnego
- 400 g świeżych ryb – na przykład mieszanki polędwicy z dorsza i fileta z miruny
- Pół czerwonej cebuli
- 1 cebula żółta
- 2 marchewki
- 1/4 selera korzeniowego
- Około 10 cm białej części pora
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub 1 dojrzały pomidor
- 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej chlebowej
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1/2 łyżeczki tymianku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ryby. Filety kroimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące; obsmażamy na patelni rozgrzanej z łyżką oliwy z oliwek i łyżką masła klarowanego. Po usmażeniu odkładamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy cebule czerwoną i żółtą posiekane na drobno oraz marchewkę obraną, umytą i startą na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy seler także starty na tarce o grubych oczkach oraz por pocięty w plastry. Co chwilę mieszając podsmażamy. Można dodać dodatkową łyżkę oliwy w razie, gdyby warzywa za bardzo przywierały do patelni.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę podgrzewamy wywar warzywny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie zawartość z patelni oraz przecier pomidorowy. W dalszej kolejności dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy passatę pomidorową, dorzucamy przyprawy (oprócz soli i pieprzu) oraz podsmażone kawałki ryby i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki posiekaną na drobno. Zupa rybna gotowa. Smacznego!