Czas na słodycze. Babeczki to pomysł na szybki deser. Kiedy nie mam za dużo czasu, a mam ochotę na deser, robię babeczki. Dziś przyszło mi do głowy wykorzystanie toffifee. Skoro są przepisy wykorzystujące czekoladę, czemu by nie wykorzystać toffifee?
Składniki (na 12 sztuk babeczek):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego drobnego
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- Opakowanie toffifee
- 1 jajko
- Cukier waniliowy (1 opakowanie)
- 1 łyżka kakao
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Przygotowanie:
W pierwszej misce mieszamy ze sobą suche produkty. Toffifee siekamy nożem na drobne kawałki i również dorzucamy do suchych produktów. Wszystko razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre produkty. Na koniec delikatnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki – wlewamy mokre produkty do miski z suchymi.
Ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza – górne i dolne grzanie plus termoobieg. Palce lizać!