Botwina z koperkiem i truskawkami, które do buraków pasują idealnie. Ta zdrowa i sycąca zupa usatysfakcjonuje kochających truskawki i letnie smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Sezon na botwinę trwa w najlepsze i należy go maksymalnie wykorzystać, bo botwina, czyli młode buraczki wraz z liśćmi, to samo zdrowie. Zawierają bowiem bardzo dużo witamin i minerałów, odkwaszają organizm, odtruwają go i zawierają sporo błonnika, którego Polacy wciąż jedzą za mało. Poza tym to dobre źródło biotyny i siarki tak dobrej dla włosów, skóry i paznokci. Dziś proponuję botwinkę w nieco innej wersji, bo z dodatkiem sezonowych owoców – truskawek. Połączenie zaskakująco pyszne, polecam spróbować.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 1,5 l wody przefiltrowanej
- 1 pęczek młodej botwinki
- 6 dojrzałych truskawek
- Sok z połowy cytryny
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
- Sól do smaku
- 2 łyżki śmietany 18 procent
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 3 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe
- pół pęczka koperku
opcjonalnie jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie
Przefiltrowaną wodę zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Liście botwinki odcinamy od buraczków, dokładnie myjemy zarówno buraczki jak i liście. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki kroimy w małą kostkę.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodajemy kostki buraczków. Następnie dodajemy posiekane łodyżki liści botwinki i gotujemy wszystko na małym ogniu.
Dodajemy liście botwinki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Dodajemy zmielony pieprz i doprawiamy solą.
Na koniec dodajemy sok z cytryny, a po chwili także śmietanę (mieszamy odrobinę wywaru ze śmietaną w małej misce i dopiero dodajemy do całości).
Warto wiedzieć, że botwina zawiera sporo kwasu szczawiowego, który zabiera z naszego organizmu wapń, aby więc uniknąć start wapnia należy botwinę gotować z nabiałem. Dodajemy posiekany koperek i truskawki pozbawione szypułek i pokrojone na pół. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Botwina z koperkiem i truskawkami gotowa. Można podać z połową jajka ugotowanego na twardo. Smacznego!