Chałwa domowa to dobry pomysł na ekspresowy deser. I to deser, który można zaliczyć do kategorii „zdrowych” i takich, które zrobią coś dobrego dla naszego organizmu.

Mimo że chałwa jest istną bombą kaloryczną, to jest zdrowa i cenna dla naszego zdrowia. Dlaczego? Główny składnik chałwy to sezam, który jest bardzo bogaty w ważne składniki dla organizmu. Jakie?

Właściwości sezamu

Sezam to roślina oleista, z tego właśnie powodu jest wysokokaloryczna, ale za to jest skarbnicą składników odżywczych. W skład sezamu oprócz dobrego tłuszczu wchodzi jeszcze białko, a także między innymi błonnik pokarmowy. Tłuszcze to głównie kwas oleinowy i linolowy bardzo dobrze wpływające na układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy. Z kolei błonnik pokarmowy zawarty w sezamie ma właściwości silnie wiążące substancje szkodliwe i toksyny. Poza tym wspomaga trawienie i likwiduje zaparcia.

Sezam to skarbnica fitosteroli, które w dużym uproszczeniu rzecz ujmując skutecznie konkurują o miejsce z cholesterolem w naszym organizmie, a tym samym obniżają jego poziom we krwi. To oznacza również korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.

Jeśli chodzi o witaminy, to sezam jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E. Jednak to duża zawartość składników mineralnych jest jego cechą charakterystyczną. 100 g sezamu pokrywa dzienne zapotrzebowanie choćby na wapń, magnez, fosfor czy żelazo. Z tego powodu powinni go włączyć do diety weganie, czy osoby na diecie bezmlecznej.

Sezam cechuje się występowaniem tokoferoli, czyli związków, które mają silne działanie przeciwutleniające  oraz przeciwzapalne.

I na koniec jeszcze jedno. Występujące w sezamie przeciwutleniacze korzystnie wpływają na redukcję stresu oksydacyjnego w mięśniu sercowym, dlatego zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. A według kilku doniesień naukowych działają też wspomagająco w leczeniu wielu nowotworów, w tym piersi, prostaty, czy jelita grubego.

Chałwa domowa to tylko 5 minut pracy, a efekt końcowy dużo smaczniejszy niż chałwa sklepowa i przede wszystkim wiemy, co jemy.

Składniki (na 5 kawałków chałwy):

  • 150 g nasion sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • Ziarna wanilii

Przygotowanie:

Chałwa domowa nie wymaga zbyt wiele czasu, sprzętu i pracy. Wystarczy młynek do kawy lub malakser i wolnych 5 minut. Nasiona sezamu mielimy w młynku do kawy lub malakserze.

Przesypujemy do miski, dodajemy nasiona z jednej laski wanilii oraz miód i dokładnie ugniatamy za pomocą dłoni. Następnie przekładamy do foremki, dokładnie ugniatamy, wyrównujemy wierzch i całość umieszczamy na 20 minut w zamrażalniku. Wyjmujemy i kroimy. Chałwa domowa w 5 minut gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *