Czerwone curry z dynią i soczewicą to propozycja na danie w stylu kuchni tajskiej. Aromatyczne, smaczne i proste w przygotowaniu a przy tym bardzo sycące.
Danie dla wszystkich kochających kuchnię tajską, pełną różnorodnych smaków, dla bezglutenowców, wegan i alergików na produkty mleczne z mleka krowiego. Nadaje się jako danie na ciepło lub zimno. Można podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub tak jak u mnie makaronem z marchewki. Idealne na jesień, rozgrzewające i pachnące cytrusami. Przygotowanie zajmuje w sumie pół godziny, a przy tym nie jest skomplikowane.
Składniki (na 4 porcje):
- Pół dyni dowolnego rodzaju (mała dynia)
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 6 małych pieczarek
- Około 6 cm białej części pora
- Pół szklanki wody
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 400 ml mleka kokosowego 5-7%
- 70 g czarnej soczewicy
- Szczypta cukru
- mały kawałek imbiru startego na tarce
- Liście kaffiru (6 sztuk)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry House of Asia (w wersji bardzo ostrej 2 łyżeczki)
- Szczypta soli do smaku wedle uznania
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania czarnej soczewicy. Soczewicę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy w stosunku 2:1, a więc 140 g wody na 70 g czarnej soczewicy i gotujemy do miękkości, przez około pół godziny w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie w woku podgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie dynię obraną, umytą i pokrojoną w kostkę. Podsmażamy cały czas mieszając, po kilku minutach dodajemy łyżeczkę sosu rybnego oraz łyżeczkę sosu sojowego. Podsmażamy przez 4 minuty.
Obieramy i kroimy pieczarki w talarki, paprykę czerwoną w paski, a pora siekamy na drobno – dodajemy wszystko do zawartości woka. Dalej podsmażamy. Na koniec dolewamy wodę i przez około 7 minut gotujemy na wolnym ogniu. Po tym czasie dorzucamy ugotowaną soczewicę.
Łyżeczkę pasty curry mieszamy z mleczkiem kokosowym i liśćmi kaffiru, zawartość wlewamy do warzyw i soczewicy w woku. Dodajemy cukier i imbir. Chwilę gotujemy do zgęstnienia sosu.
Doprawiamy w razie potrzeby solą. Podajemy z listkami świeżej mięty oraz makaronem ryżowym lub ryżem. U mnie wersja z makaronem z marchewki. Czerwone curry z dynią i soczewicą gotowe. Smacznego!