Deser z tapioki, czyli ekspresowy deser bezglutenowy, który swoją konsystencją przypomina znany wszystkim budyń. Banalny w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Dla osób, które pierwszy raz słyszą o tapioce najpierw kilka informacji. Tapioka to po prostu produkt skrobiowy pozyskiwany z bulw manioku (przypominającego ziemniak). Ma postać białych kulek, granulek czy też proszku. Tapioka nie ma zapachu ani smaku, a więc można wykorzystywać ją do zagęszczania sosów, czy do słodkich wypieków. Jest bezglutenowa, a więc sprawdzi się w diecie osób, które muszą go z różnych przyczyn unikać. Jest również lekkostrawna, więc nie obciąża układu pokarmowego. Charakteryzuje się tym, że jest produktem hipoalergicznym, czyli nie zawiera żadnych substancji alergizujących, dlatego bez stresu można ją podawać osobom zmagającym się z różnego rodzaju alergiami, a także dzieciom.
Właściwości zdrowotne tapioki
Jakie właściwości zdrowotne ma tapioka? Przede wszystkim jest źródłem witamin A, B6, a także tiaminy i kwasu foliowego. Jest też bogata w potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Co ważne, to również dobre źródło antyoksydantów i kumaryny. Nie powinny jej jednak włączać do diety osoby zmagające się z problemami z cukrzycą, bo jest to produkt o wysokim indeksie glikemicznym.
ZOBACZ TAKŻE: BABECZKI MARCHEWKOWE DIETETYCZNE
Składniki (na 2 porcje deseru):
- 40 g tapioki (ja użyłam akurat tapioki zielonej, ta nie wymaga dodatku zbyt dużej ilości słodzika, wszystko kwestia uznania i własnego smaku)
- 400 ml napoju roślinnego (kokosowego, migdałowego lub owsianego)
- 2 płaskie łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu
- ziarenka z 1 laski wanilii lub pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie mrożonych owoców leśnych (jednak można użyć każdy inny owoc lub owoce sezonowe)
- Listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- W garnku zagotowujemy napój roślinny i dodajemy ziarenka wanilii oraz ksylitol lub erytrytol, a następnie wsypujemy tapiokę. Co chwilę mieszając gotujemy (bez przykrycia), aż tapioka stanie się lekko szklista (około 15 minut).
- Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przelewamy do pucharków/słoiczków. Gdy pudding z tapioki stygnie, to bierzemy się za przygotowanie owoców.
- W małym rondelku podgrzewamy mrożone owoce leśne z dodatkiem 1/4 szklanki wody i co jakiś czas mieszając gotujemy, aż woda odparuje, a owoce zgęstnieją. W razie potrzeby dosładzamy.
- Gdy owoce zgęstnieją, wylewamy je na pudding z tapioki i dekorujemy listkami mięty. Można podawać od razu lub zostawić w lodówce do schłodzenia nawet na całą noc.
Deser z tapioki i owoców leśnych gotowy. Smacznego!