Dorsz pieczony z bakłażanem to danie w sam raz na piątkowy obiad, ale nie tylko. Jest bardzo aromatyczne i zdrowe. Jak je przygotować?
Właściwości bakłażana
Bakłażan to warzywo, które zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach. A szkoda. Bakłażan, czy też inaczej gruszka miłości, jest bardzo zdrowa, a do tego ma niewiele kalorii. 100 g bakłażana to tylko 24 kcal. Ma to swoje uzasadnienie w fakcie, że w 90 % składa się z wody. To bardzo dobre źródło błonnika, jest go w nim więcej niż choćby w uważanym za wzór jabłku. Nie ma wielu witamin, ale za to jest bogaty w minerały, jak choćby potas, żelazo, wapń, czy fosfor. Dzięki temu polecany jest w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy osłabieni i częściej chorujemy.
ZOBACZ TAKŻE: DORSZ DUSZONY W PORACH I BIAŁYM WINIE
Bakłażan ma właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. Co ważne, działa też profilaktycznie przeciw nowotworom. W jaki sposób? Ponieważ zawiera związki fenolowe oraz flawonoidy – silne przeciwutleniacze. Najwięcej przeciwutleniaczy jest w fioletowej skórce. To źródło bardzo silnych i znanych na przykład z jagód przeciwutleniaczy – antocyjanów, które opóźniają procesy starzenia i działają niszcząco na komórki nowotworowe. I jak mam kogoś przekonać do jedzenia bakłażanów, to właśnie to jest najlepszy powód.
Składniki (4 porcje):
- 2 bakłażany małe
- Około 1 kg polędwicy z dorsza
- 1 pomidor
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 7 ząbków czosnku plus 1 pokrojony na cztery plastry do nałożenia na bakłażana
- Sok z połowy cytryny
- Pęczek koperku posiekany na drobno
- Sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Opcjonalnie – świeże listki bazylii
Na sos: 1 mały jogurt naturalny, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 1 łyżeczka posiekanych listków mięty, sól, pieprz do smaku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka oleju lnianego
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół, delikatnie solimy i zostawiamy na pół godziny. Wszystko to w celu usunięcia goryczy. Osolenie bakłażana zmiękcza go i zmniejsza ilość tłuszczu absorbowanego podczas obróbki.
W tym czasie przygotowujemy dorsza. Polędwicę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, polewamy sokiem z cytryny i delikatnie posypujemy solą oraz pieprzem i tymiankiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. W małym garnuszku podgrzewamy masło klarowane i jedną łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i odstawiamy na bok.
Nastawiamy piekarnik na 215 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie). Wracamy do bakłażana. Myjemy i wycieramy połówki do sucha, kroimy z wierzchu za pomocą noża kratkę, a następnie układamy je w małym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy pieprzem, solą i układamy na wierzchu ząbki czosnku oraz plastry pomidora. Pieczemy w piekarniku przez około 30-40 minut aż bakłażan zmięknie.
Wracamy do dorsza. W naczyniu żaroodpornym układamy papier do pieczenia, a na nim polędwicę z dorsza pokrojoną na kawałki. Polewamy je rozpuszczonym masłem z oliwą i czosnkiem, a następnie posypujemy koperkiem i w połowie pieczenia bakłażana do piekarnika dokładamy naczynie z dorszem (będzie się piekł więc około 20 minut). Ze składników na sos robimy mieszaninę, którą z wierzchu polewamy olejem lnianym i podajemy do upieczonej ryby i bakłażana. Dorsz pieczony z bakłażanem gotowy. Smacznego!