Pierniczki fit to przepis dla wszystkich szukających alternatywy dla tradycyjnych pierników. I choć przygotowuje się je raz w roku, więc wydaje się, że można zaszaleć, to i tak warto je nieco odchudzić. Jak je przygotować?

Pierniczki fit - przepis
Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika

Zdrowsze pierniki

Ten przepis jest zdrowszy z kilku powodów. Po pierwsze, wyeliminowana została w nim mąka pszenna, a wykorzystałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą, która jest bardzo dobrym źródłem błonnika i witamin. Po drugie, nie ma w nich cukru, ponieważ zastąpiłam go erytrolem. Jest w nich nieco miodu i oczywiście przypraw korzennych. Nie są bardzo słodkie, ale to celowy zabieg, aby można było je udekorować na przykład lukrem. Polecam wszystkim szukającym świąt w zdrowszej wersji.

Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika - przepis
Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika

ZOBACZ TAKŻE: Przepis na tradycyjne pierniczki świąteczne

Składniki (na około 100 sztuk pierniczków – wszystko zależy od kształtu):

  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (uważajcie na to, którą wybieracie, bo część firm oferuje przyprawy pełne cukru lub mąki; nie będę reklamowała żadnej z firm, ale są na szczęście takie, które oferują dobrej jakości przyprawę)
  • 310 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej bio plus odrobina do podsypywania w czasie wałkowania
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki mleka owsianego lub innego mleka roślinnego
  • 60 g erytrolu
Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika
Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika

Przygotowanie:

Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej łączymy ze sobą „suche” składniki, a więc mąkę, przyprawę do piernika, sól oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do drugiej wlewamy mleko, miód, jajko oraz erytrol. W razie gdyby miód był bardzo gęsty można mleko delikatnie podgrzać z miodem aż do jego rozpuszczenia, a następnie po wystudzeniu dodać dopiero jajko.

Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika
Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika

Składniki „mokre” przelewamy do „suchych” i delikatnie wyrabiamy. W razie gdyby ciasto cieżko się lepiło (co nie powinno mieć miejsca), można dodać odrobinę mleka. Gdy zaś będzie za wilgotne dodajemy nieco mąki. Konsystencja ciasta ma przypominać tę na kruche ciasto. Zostawiamy ciasto na około pół godziny w lodówce, aby łatwiej było rozwałkować.

Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika
Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika

Po wyjęciu dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy. Wykrawamy kształty za pomocą foremek. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Pierniczki gotowe. Smacznego!

4 thoughts on “Pierniczki fit, czyli zdrowsza wersja piernika”

  1. Hejka! Chciałabym upiec te pierniczki, ale mam parę pytań:). Czy zamiast orkiszowej pełnoziarnistej mogę użyć orkiszowej jasnej np. na pół z owsianą? Czy trzy łyżki miodu to ok.30g czy 45g? Czy pierniczki gotowe są od razu po upieczenia czy muszą leżakować by zmiękły? Przepraszam, że zasypuje pytaniami, ale nigdy wcześniej nie robiłam pierniczków;)
    Z góry dzięki za odpowiedź.

    1. Już spieszę z odpowiedzią 🙂 Można zamiast pełnoziarnistej użyć orkiszową, też będą pyszne. Można wymieszać pół na pół z owsianą, też wyjdą i będą pyszne;) Sama nieraz tak robię. 3 łyżki miodu to takie 40 g wyjdzie. Pierniczki są gotowe zaraz po upieczeniu, ale zawsze aby zmiękły potrzebne jest trochę czasu. Ja najczęściej wkładam do słoika ze skórką od jabłka i wtedy szybciej miękną. A gdy chcemy aby od razu były miękkie, warto skrócić czas pieczenia o kilka minut. Bez stresu, na pewno się udadzą 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *