Falafele fit, czyli kulki z ciecierzycy o zredukowanej zawartości tłuszczu. Dla wszystkich miłośników kuchni arabskiej i roślinnej.

Falafele fit, czyli kulki z ciecierzycy

Falafele

Falafel to po prostu kotlet z ciecierzycy, uformowany w kształt kuli, rzadziej na kształt płaskiego kotleta. Jest bardzo aromatyczny w smaku, bo ma wiele przypraw i jest pyszny. Jednak w oryginalne wersji jest smażony w głębokim oleju.

Falafele fit, czyli kulki z ciecierzycy

Moja wersja jest z piekarnika, jedynie wcześniej delikatnie podsmażona na maśle klarowanym. Falafel może z powodzeniem zastąpić mięso na obiad, ponieważ to bardzo dobre źródło białka.

Falafele fit, czyli kulki z ciecierzycy

Składniki (na 10 szt.):

  • 300 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki soli
  • Szczypta kolendry suszonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • pół łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • Szczypta cynamonu
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej

Plus łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego do obsmażenia.

Dodatkowo na sos: 1 mały jogurt naturalny i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz szczypta soli i pieprzu.

Falafele fit, czyli kulki z ciecierzycy

Przygotowanie:

Przygotowanie falafeli rozpoczynamy w wieczór poprzedzający robienie kotletów, ponieważ ciecierzycę zalewamy w garnku wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniała. Nigdy nie robiła z ciecierzycy puszkowej, ale obawiam się, że może okazać się zbyt wodnista i kotlety mogą się rozpadać.

Następnego dnia odcedzamy z wody, w której się moczyła, zalewamy nową i gotujemy do miękkości około pół godziny, do 40 minut.

Falafele fit, czyli kulki z ciecierzycy

Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą, dokładnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy cebulę oraz ząbki czosnku i dalej blendujemy. Do zmielonej ciecierzycy dodajemy przyprawy, sodę oczyszczoną oraz natkę pietruszki posiekaną na drobno. Przygotowaną masę wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Falafele fit, czyli kulki z ciecierzycy

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i ze schłodzonej masy formujemy kulki, które układamy na gorącej patelni.

Falafele fit, czyli kulki z ciecierzycy

Obsmażamy z każdej strony, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu i falafele fit układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do gorącego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Falafele fit, czyli kulki z ciecierzycy gotowe. Podajemy z ulubioną surówką i sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *