Kasza orkiszowa z pesto z awokado to mój patent na smaczne, zdrowe i łatwe danie. Świetnie smakuje samodzielnie lub z dodatkiem na przykład ryby gotowanej na parze.
Awokado to jeden z moich ulubionych owoców. Tak, awokado to owoc, choć wcale nie jest to słodki owoc. Uwielbiam go pod każdą postacią: jako dodatek do koktajli, past kanapkowych, pokrojone w plasterki i skropione cytryną, czy właśnie w postaci pesto.
Danie smakuje zarówno na „zimno”, jak i na „ciepło”, świetnie nadaje się więc jako jedzenie do pracy. Jest bardzo zdrowe i sycące, a przy tym bardzo smaczne.
Składniki (na 2 porcje):
- 50 g rukoli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 3 łyżki pestek słonecznika delikatnie podprażonych na suchej patelni
- ½ obranego awokado
- 25 ml oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Pieprz oraz odrobina soli
Dodatkowo 100 g kaszy orkiszowej oraz świeżo tarty ser, np. parmezan (u mnie mozzarella), pestki dyni oraz rukola do posypania.
Przygotowanie:
Kaszę orkiszową gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie pesto mieszamy z ugotowaną kaszą orkiszową. Wykładamy porcje na talerze, posypujemy świeżo startym serem, rukolą i pestkami dyni. Kasza orkiszowa z pesto z awokado gotowa. Smacznego!