Konfitura z pomarańczy – szybki przepis to jedna z moich tradycji świątecznych. Jest łatwa w przygotowaniu, idealnie smakuje z kawałkiem chleba na zakwasie, jako dodatek do ciast czy zimowej herbaty. Jak ją przygotować?

Konfitura z pomarańczy - przepis
Konfitura z pomarańczy

Jaką odmianę pomarańczy wybrać?

Najważniejszą kwestią przy przygotowaniu tej konfitury jest dobór odpowiednich owoców. Najlepiej oczywiście bio, ponieważ do jej zrobienia będziemy wykorzystywać skórkę, dlatego warto aby nie była ona przesiąknięta chemikaliami z masowej uprawy.

ZOBACZ TAKŻE: Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z pomarańczy - przepis
Konfitura z pomarańczy

Odmianą, którą szczególnie polecam jest Navelina. Tak naprawdę odmian pomarańczy jest sporo. Najlepiej jest jednak wybierać takie, które mają dużo soku i są słodkie. Odmiany sycylijskie są właśnie takie, ze względu na klimat jaki panuje na Sycylii. Listopad to początek sezonu na pomarańcze z tego regionu.

Konfitura z pomarańczy - przepis
Konfitura z pomarańczy

Składniki (na 5-6 małych słoiczków):

  • 2 kilogramy pomarańczy Navelina – najlepiej ekologicznych
  • 10 łyżek erytrolu
  • Ziarenka z 1 laski wanilii
  • Pół łyżeczki anyżu mielonego plus kilka całych gwiazdek
Konfitura z pomarańczy - przepis
Konfitura z pomarańczy

Przygotowanie:

Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy i parzymy gorącą wodą. Obieramy ze skórki (z dwóch pomarańczy ścieramy skórki na tarce o grubych oczkach), usuwamy w miarę możliwości białe błonki (są one gorzkie w smaku, mimo że są bardzo zdrowe to musimy się ich trochę pozbyć). Z kolei skórkę obraną z jednej pomarańczy kroimy w cienkie paski. Wszystko umieszczamy w garnku. Wyciskamy także bardzo dokładnie sok i kroimy pomarańcze na mniejsze kawałki. 

Konfitura z pomarańczy - przepis
Konfitura z pomarańczy

Całość podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy mielony anyż oraz erytrol, a także ziarenka wanilii. Konfiturę smażymy przez około godzinę, maksymalnie półtorej. Oczywiście co jakiś czas mieszamy zawartość w garnku. 

Na koniec sprawdzamy, czy konsystencja jest dobra nakładając łyżeczką odrobinę konfitury na zimny (schłodzony w zamrażalniku) spodek – znany sposób od babci. Jeśli nie spływa z niego, jest już gotowa.

Konfitura z pomarańczy - przepis
Konfitura z pomarańczy

Całość blendujemy, ale delikatnie tak aby wciąż wyczuwalne były kawałki owoców. Dodajemy całe gwiazdki anyżu. Tak przygotowaną konfiturę pomarańczową przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut. Smakuje naprawdę obłędnie. Konfitura z pomarańczy – szybki przepis gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *