Krem grzybowy – wegetariański to bardzo aromatyczna zupa, która jest niezwykle sycąca, pachnąca lasem i przepyszna. Tradycyjnie: łatwo się ją przygotowuje i zawsze się udaje.

Do przygotowania takiej zupy nie trzeba wielu składników, nie trzeba też zbyt wiele czasu. W zasadzie pół godziny i zupa gotowa. Aromat zupy grzybowej jest bardzo intensywnym i charakterystycznym aromatem, jednak chyba każdemu odpowiada. Mnie zawsze kojarzy się z jesiennym grzybobraniem. To jedna z tych zup, która kojarzy mi się mocno z dzieciństwem i pysznym obiadem. Do jej przygotowania wykorzystuję zarówno pieczarki jak i leśne grzyby, suszone, które tak naprawdę są dostępne cały rok, więc nie ma problemu z ich zakupem. 

Krem grzybowy - wegetariański
Krem grzybowy – wegetariański

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 250 g pieczarek
  • Garść suszonych podgrzybków lub borowików, które namaczamy godzinę wcześniej przed planowanym gotowaniem obiadu – dzięki temu szybciej się ugotują
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera
  • 5 małych ziemniaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 ziarna ziela angielskiego i 4 liście laurowe
  • Pół szklanki mleka roślinnego, najlepiej kokosowego
  • 2 litry przefiltrowanej wody

ZOBACZ TAKŻE: ZUPA GROCHOWA Z GROCHU ŁUSKANEGO

Przygotowanie:

  • Namoczone wcześniej grzyby leśne płuczemy i gotujemy w małym garnku. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w plastry. Warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy obrane i posiekane cebule i podsmażamy aż do ich zarumienienia. Następnie dorzucamy pieczarki i dalej podsmażamy do zarumienienia, tym razem pieczarek.
  • Do garnka dorzucamy także warzywa pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
  • Całość zalewamy wodą, dodajemy leśne grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 10 minut do miękkości warzyw.
  • Po tym czasie wyjmujemy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe, doprawiamy zupę solą oraz pieprzem do smaku. Dolewamy napój roślinny i blendujemy wszystko na krem. Na koniec dodajemy jeszcze ząbek czosnku przyciśnięty przez praskę. Krem grzybowy – wegetariański gotowy. Najlepiej smakuje z grzankami, nasionami słonecznika lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *