Krem grzybowy – wegetariański to bardzo aromatyczna zupa, która jest niezwykle sycąca, pachnąca lasem i przepyszna. Tradycyjnie: łatwo się ją przygotowuje i zawsze się udaje.
Do przygotowania takiej zupy nie trzeba wielu składników, nie trzeba też zbyt wiele czasu. W zasadzie pół godziny i zupa gotowa. Aromat zupy grzybowej jest bardzo intensywnym i charakterystycznym aromatem, jednak chyba każdemu odpowiada. Mnie zawsze kojarzy się z jesiennym grzybobraniem. To jedna z tych zup, która kojarzy mi się mocno z dzieciństwem i pysznym obiadem. Do jej przygotowania wykorzystuję zarówno pieczarki jak i leśne grzyby, suszone, które tak naprawdę są dostępne cały rok, więc nie ma problemu z ich zakupem.
Składniki (na 6-8 porcji):
- 250 g pieczarek
- Garść suszonych podgrzybków lub borowików, które namaczamy godzinę wcześniej przed planowanym gotowaniem obiadu – dzięki temu szybciej się ugotują
- 1 marchewka
- mały kawałek selera
- 5 małych ziemniaków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Sól, pieprz do smaku
- 3 ziarna ziela angielskiego i 4 liście laurowe
- Pół szklanki mleka roślinnego, najlepiej kokosowego
- 2 litry przefiltrowanej wody
ZOBACZ TAKŻE: ZUPA GROCHOWA Z GROCHU ŁUSKANEGO
Przygotowanie:
- Namoczone wcześniej grzyby leśne płuczemy i gotujemy w małym garnku. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w plastry. Warzywa: marchewkę, seler i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy obrane i posiekane cebule i podsmażamy aż do ich zarumienienia. Następnie dorzucamy pieczarki i dalej podsmażamy do zarumienienia, tym razem pieczarek.
- Do garnka dorzucamy także warzywa pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
- Całość zalewamy wodą, dodajemy leśne grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 10 minut do miękkości warzyw.
- Po tym czasie wyjmujemy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe, doprawiamy zupę solą oraz pieprzem do smaku. Dolewamy napój roślinny i blendujemy wszystko na krem. Na koniec dodajemy jeszcze ząbek czosnku przyciśnięty przez praskę. Krem grzybowy – wegetariański gotowy. Najlepiej smakuje z grzankami, nasionami słonecznika lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!