Zupa kapuściana z kapusty pekińskiej to zupa, która jest bombą witaminową. Jest bardzo odżywcza, bardzo aromatyczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa. 

Zupa kapuściana z kapusty pekińskiej
Zupa kapuściana z kapusty pekińskiej

Zupa kapuściana ułatwia pracę jelit i właśnie z tego powodu warto ją przygotowywać. Kiedyś kojarzyła się głównie z dietą kapuścianą, której nie polecam, bo jest po prostu niezdrowa. Polegająca na jedzeniu tej zupy na okrągło dieta, oczywiście w wielce ograniczonej kalorycznie wersji, jest nie tylko monotonna, ale i szkodliwa. Prowadzi do niedoborów witamin oraz mikro- i makroelementów oraz pogorszenia ogólnej kondycji organizmu, bo przecież nie da się żyć na samej zupie. Ja proponuję zupę kapuścianą w wersji zdrowej, która oprócz tego, że dobrze wpłynie na pracę naszego organizmu, będzie także odżywcza.

ZOBACZ TAKŻE: KAPUŚNIAK NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH

Właściwości kapusty

Warto wspomnieć, że kapusta należy do najmniej kalorycznych warzyw będąc przy tym odżywcza. Przede wszystkim jest dobrym źródłem błonnika. Ma też sporo witaminy A, B, C (w 100 g kapusty pekińskiej jest jej tyle, co w jednej cytrynie), E i K, a także magnezu i potasu, a także kwasu foliowego.

Składniki (na 8-10 porcji):

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2,5 litra przefiltrowanej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej
  • Pół butelki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka keczupu, najlepiej domowego
  • Mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • Świeża natka pietruszki do posypania
  • Szczypta bazylii, majeranku i tymianku 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Kapustę pekińską kroimy w plastry. Namaczamy w misce i odwirowujemy w wirówce do sałaty.
  • Marchewki, pietruszkę, selera oraz paprykę czerwoną obieramy, myjemy a następnie kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w małą kostkę.
  • Cebulę siekamy na drobno. 
  • W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i podsmażamy na rumiano. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i dalej podsmażamy.
  • Dorzucamy także odwirowaną kapustę pekińską i cały czas mieszając dalej podsmażamy. 
  • Po chwili całość zalewamy wodą filtrowaną, dodajemy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotujemy przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe przyprawy, a także soczewicę czerwoną i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wlewamy także passatę pomidorową i dodajemy łyżkę keczupu. Gotujemy przez kolejne 10 minut. 
  • Na koniec dodajemy natkę pietruszki posiekaną na drobno. W razie potrzeby doprawiamy solą i/lub pieprzem. Zupa kapuściana z kapusty pekińskiej gotowa. Smacznego!
Zupa kapuściana z kapusty pekińskiej
Zupa kapuściana z kapusty pekińskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *