Pyszny, rozgrzewający, sycący, lekkostrawny, szybki w wykonaniu. Nic nie trzeba więcej dodać. Dziś na obiad smaczna zupa- krem marchewkowy z dodatkiem świeżego imbiru i mleczka kokosowego.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 ziemniaki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, świeży koperek
Przygotowanie:
Podgrzewamy wywar warzywny lub drobiowy. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do wywaru. Podobnie robimy z ziemniakami. Gotujemy około 15 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ścieramy na tarce. Oba składniki dodajemy do garnka.
Na koniec dolewamy mleczko kokosowe oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Blendujemy na gładką masę. Podajemy ze świeżym koperkiem. Bardzo smaczny i pożywny krem marchewkowy gotowy.