Tarta z mąki z ciecierzycy z indykiem i warzywami to propozycja na obiad i na kolacje. Poza tym same zalety zdrowotne, bo do przyrządzenia spodu wykorzystałam besan, czyli mąkę z ciecierzycy, szczególnie polecaną dla bezglutenowców, kobiet w ciąży i wszystkich, którzy kochają zdrowe jedzenie.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 29cm):
Na ciasto:
- około 300 g mąki z ciecierzycy
- 1 jajko (tylko żółtko)
- 150 g masła
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki oregano
- 1/3 małego kubka jogurtu naturalnego
Na wypełnienie:
- 1 brokuł
- 4 duże pieczarki
- 1 por średniej wielkości
- 300 g piersi z indyka
- łyżka masła
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 jajko plus pozostałe białko z ciasta
- 50 g wody
- 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach
- ząbek czosnku
- przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej mielonej, szczypta curry, szczypta oregano, szczypta ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta, a więc mąkę przesiewamy do miski i dodajemy masło, jogurt, żółtko jaja, oregano i sól. Następnie zagniatamy ciasto aż do uzyskanie jednolitej masy. Trwa to około 5 minut.
W dalszej kolejności zostawiamy ciasto w lodówce na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Następnie brokuł razem z porem gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po tym czasie por siekamy na drobno. Pieczarki obieramy i kroimy na drobno, wrzucamy na patelnie i podsmażamy razem z indykiem.
Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie koniec brokuł i por. Chwilę podsmażamy całość na wolnym ogniu. W miseczce przygotowujemy sos. Wodę, jogurt naturalny ser starty na grubych oczkach mieszamy, doprawiamy przyprawami. Zawartość wlewamy na patelnię i mieszając lekko podgrzewamy. Następnie próbujemy smak i gdy brakuje soli lub pieprzu, doprawiamy. Na koniec dodajemy jajko i już bez podgrzewania cały czas mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wylepiamy nim dokładnie formę wraz z brzegami, nakłuwamy widelcem, ponieważ zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta w trakcie pieczenia i podpiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 10 minut. Po tym czasie wylewamy na ciasto przygotowane wcześniej wypełnienie i przechodzimy do ostatnie punktu.
Na koniec z wierzchu posypujemy trochę startym serem i wkładamy na około 35 minut do gorącego piekarnika. Pyszna tarta z mąki z ciecierzycy z indykiem i warzywami gotowa. Z pewnością posmakuje każdemu. Smacznego!