Pieczone naleśniki piernikowe to propozycja, którą warto włączyć do repertuaru śniadaniowego. Warto poznać ten przepis i skusić się na jego wykorzystanie do zrobienia pysznego śniadania.
Przepis na pieczone naleśniki zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych „Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu”, autorstwa Deb Perelman, którą to książkę serdecznie polecam.
Naleśniki są dużo bardziej lekkie, bo nie są smażone na oleju. Mają cudowny aromat piernikowy i łatwo się je przygotowuje. Wystarczy kilka składników i kilka minut aby cieszyć się pofalowanym i chrupiącym naleśnikiem, po prostu niebo w gębie.
Składniki (1 naleśnik o średnicy 23 cm dla 1-2 osób):
- 2 duże jajka
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- 1/3 szklanki mąki (40 g)
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- Szczypta mielonych goździków
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki mleka
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki masła (30 g)
- Dodatkowo: ulubione owoce, cukier puder, syrop klonowy lub powidła domowej roboty
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Jajka mieszamy w blenderze aż do momentu uzyskania jasnego koloru. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i cukru pudru i mieszamy do momentu osiągnięcia gładkiej konsystencji.
W okrągłym naczyniu żaroodpornym roztapiamy masło i rozprowadzamy je równomiernie po całym naczyniu, także dokładnie po bokach.
Do tak przygotowanego naczynia wlewamy ciasto i pieczemy przez 15-18 minut. Wykładamy naleśnik na talerz, podajemy z cukrem pudrem, owocami lub dowolnymi ulubionymi składnikami.
Smacznego!
Ależ musiał oszałamiająco pachnieć! 🙂
To prawda, pachniało w całym domu. Poza tym musiałam upiec następny, jeden nie wystarczył??