Placki z pomidorów, czyli kuchnia grecka niezastąpiona na upalne dni. Bardzo łatwo się je przygotowuje, sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Placki z pomidorów to dla wszystkich kochających pomidory obowiązkowy punkt na mapie kulinarnej. Nie dość, że łatwo się je przygotowuje, to są dietetyczne, sycące i bardzo, bardzo aromatyczne.

To danie jest charakterystyczne dla kuchni greckiej. Bardzo często można je  spotkać w greckich restauracjach. Idealnie smakują z jogurtem greckim, ale sprawdzą się także z dodatkiem sera feta czy grillowanym halloumi. Można je podawać na ciepło, ale na zimno smakują jeszcze lepiej, więc nadają się jako przekąska do pracy. Polecam, wypróbujcie.

Składniki (na 16 sztuk):

  • około 900 g pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżka listków bazylii, 1 łyżka listków mięty
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona cebula posiekana na bardzo drobno
  • około 1 szklanka mąki pszennej chlebowej (niekiedy, w zależności od tego jak soczyste są pomidory może być potrzebne nieco więcej)
  • 1 jajko (w wersji wegańskiej 1 łyżka mąki lnianej)
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo jogurt do podania, ser feta lub wędzony łosoś

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, nacinamy skórkę, a następnie należy je sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy w bardzo drobną kostkę. Soku powstałego w czasie obierania i krojenia nie wylewamy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Ciasto ma być konsystencji śmietany. Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę masła klarowanego lub oleju rzepakowego i za pomocą dużej łyżki nakładamy porcje ciasta.

Placki z pomidorów smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Podajemy z jogurtem naturalnym, greckim lub innymi ulubionymi składnikami. Placki z pomidorów – letni obiad gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *