Z cyklu: niewiele czasu, dokuczliwy głód, świeżo zakupiona ryba;) Polędwica z dorsza, to pomysł na szybki obiad. Panierować można w mące, bułce tartej, ale płatki owsiane to dopiero smaczna i zdrowa panierka.
Składniki (dla dwóch osób):
- 600 g świeżej polędwicy z dorsza
- Szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- Pół cytryny
- Sól, pieprz
- olej z pestek winogron do smażenia
- 2 łyżki posiekanego świeżego lub mrożonego koperku
- Pół szklanki śmietany 12 procentowej
- Pół szklanki wody
- Pół łyżeczki chrzanu
- Dowolne warzywa do podania z rybą
Rybę kroimy na 2 porcje, można na więcej ale mniejszych kawałków. Myjemy i wycieramy do sucha. Nastepnie rybę dokładniemy solimy i nacieramy pieprzem zdwóch stron, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy talerze: jeden z panierką – bułka tarta wymieszana z płatkami, a drugi z rozmąconym jajkiem. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
Rybę obtaczamy w suchych składnikach, następnie w jajku i znów w suchych składnikach i układamy na patelni. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i układamy w małym naczyniu żaroodpornym.
Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 170 stopni Celsjusza (górne plus dolne grzanie i termoobieg). Przygotowujemy sos: śmietanę i wodę mieszamy, dodajemy jeszcze koperek, sól i pieprz do smaku oraz chrzan, dokładnie łączymy składniki i zalewamy otrzymaną mieszaniną rybę w naczyniu żaroodpornym.
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i zapiekamy. Polędwica z dorsza naprawdę jest pyszna. U mnie podana z warzywami: głównie groszek zielony i resztka mieszanki mrożonych warzyw na patelnię. Smacznego!