Surówka z ogórków kiszonych to dodatek do zimowego obiadu, który oprócz tego, że jest bardzo smaczny, to jest to także bomba zdrowotna. 

Surówki to temat bardzo zaniedbany w codziennej diecie. Zazwyczaj, co zauważyłam u swoich klientów dietetycznych, jest on po prostu pomijany. Wielka szkoda, bo surówki to wspaniała bomba witaminowa, a przecież to witamin brakuje nam zimą najbardziej. Oprócz tego, to także doskonałe źródło błonnika. Do ich przygotowania można wykorzystać tak naprawdę wszystkie warzywa i owoce. Jedną z najczęściej robionych surówek zimą jest zdecydowanie ta z kapusty kiszonej. Dlatego dziś polecam surówkę z kiszonych ogórków, którą bardzo łatwo się przygotowuje, a która jest przepyszna. 

Surówka z ogórków kiszonych do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych do obiadu

Ogórki kiszone właściwości

Ogórki kiszone mają niewiele kalorii, a mnóstwo cennych właściwości. Po pierwsze: są naturalnym probiotykiem, jak wszystkie kiszonki. Bardzo dobrze wpływają na perystaltykę układu pokarmowego. Obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu, oczyszczają organizm z toksyn, a także przeciwdziałają zaparciom. Zapobiegają anemii, a także dobrze działają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Niestety, ogórki kiszone w diecie powinny ograniczyć osoby zmagające się z chorobami żołądka, z wrzodami oraz przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.

ZOBACZ TAKŻE: Surówka z brukwi, jabłka i marchewki

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • Kawałek selera korzeniowego
  • Pół małej czerwonej cebuli  
  • 2 łyżki natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) posiekanej na drobno
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 3 orzechy włoskie posiekane na drobno
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Surówka z ogórków kiszonych do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych do obiadu

Przygotowanie:

Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z selerem korzeniowym. Jabłko myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Surówka z ogórków kiszonych do obiadu
Surówka z ogórków kiszonych do obiadu

W misce mieszamy ze sobą warzywa, a następnie dodajemy do nich orzechy włoskie posiekane na drobno, olej lniany, sok z cytryny i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Surówka z ogórków kiszonych do obiadu gotowa. Od razu można ją podawać, ale najlepiej smakuje po około godzinie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *