Surówka z ogórków kiszonych to dodatek do zimowego obiadu, który oprócz tego, że jest bardzo smaczny, to jest to także bomba zdrowotna.
Surówki to temat bardzo zaniedbany w codziennej diecie. Zazwyczaj, co zauważyłam u swoich klientów dietetycznych, jest on po prostu pomijany. Wielka szkoda, bo surówki to wspaniała bomba witaminowa, a przecież to witamin brakuje nam zimą najbardziej. Oprócz tego, to także doskonałe źródło błonnika. Do ich przygotowania można wykorzystać tak naprawdę wszystkie warzywa i owoce. Jedną z najczęściej robionych surówek zimą jest zdecydowanie ta z kapusty kiszonej. Dlatego dziś polecam surówkę z kiszonych ogórków, którą bardzo łatwo się przygotowuje, a która jest przepyszna.
Ogórki kiszone właściwości
Ogórki kiszone mają niewiele kalorii, a mnóstwo cennych właściwości. Po pierwsze: są naturalnym probiotykiem, jak wszystkie kiszonki. Bardzo dobrze wpływają na perystaltykę układu pokarmowego. Obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu, oczyszczają organizm z toksyn, a także przeciwdziałają zaparciom. Zapobiegają anemii, a także dobrze działają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Niestety, ogórki kiszone w diecie powinny ograniczyć osoby zmagające się z chorobami żołądka, z wrzodami oraz przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.
ZOBACZ TAKŻE: Surówka z brukwi, jabłka i marchewki
Składniki (na 4-6 porcji):
- 5 ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- Kawałek selera korzeniowego
- Pół małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) posiekanej na drobno
- 4 łyżki oleju lnianego
- 3 orzechy włoskie posiekane na drobno
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z selerem korzeniowym. Jabłko myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W misce mieszamy ze sobą warzywa, a następnie dodajemy do nich orzechy włoskie posiekane na drobno, olej lniany, sok z cytryny i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Surówka z ogórków kiszonych do obiadu gotowa. Od razu można ją podawać, ale najlepiej smakuje po około godzinie. Smacznego!