Kotlety z pieczarek to kolejny pomysł na alternatywne do mięsnych kotlety. Te są naprawdę pyszne, bardzo aromatyczne, dość pikantne i mają niewiele kalorii.
Niewątpliwie te kotlety nadadzą się nie tylko do obiadu, ale też na przykład do domowych burgerów, dlatego wszystko zależy od tego w jaki kształt je uformujemy. Uformowane na płasko, w formie zrazów lub okrągłych pulpetów – jak kto lubi. Nie trzeba też za wiele się przy nich napracować, ponieważ zawierają tylko kilka składników. Są bardzo aromatyczne, mocno grzybowe, a dodatek czerwonej fasoli sprawia, że są sycące.
ZOBACZ TAKŻE: Kotlety z kalarepy a’la schabowe
Składniki (na 6 sztuk):
- 500 g pieczarek
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- duża cebula
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- czubata łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, pół łyżeczki soli, szczypta czerwonej papryki
Plus 1 jajko i bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, delikatnie suszymy ręcznikiem papierowym, ponieważ nie chcemy aby pochłonęły za dużo wody i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane oraz łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy na nich pieczarki starte na tarce. Dodajemy cebulę startą na tarce o grubych oczkach, jak również ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy. Co jakiś czas zawartość patelni mieszamy. Po około 7 minutach przerzucamy zawartość patelni do miski.
Masa nie musi idealnie wystygnąć, ponieważ do środka nie dodajemy jajka. Wystarczy aby dała się dotykać dłonią bez prawdopodobieństwa oparzenia. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę. Dodajemy przyprawy oraz zmielone siemię lniane i za pomocą widelca wszystko razem rozgniatamy. Nie musi być idealnie rozgniecione, mogą pozostać większe kawałki czerwonej fasoli.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie oraz termoobieg). Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który to smarujemy łyżeczką oleju rzepakowego. Na dwóch talerzykach umieszczamy: rozmącone jajko na jednym, a na drugim bułkę tartą.
Z masy za pomocą dłoni formujemy kotlety dowolnego kształtu (u mnie podłużne tym razem) i obtaczamy je kolejno: w bułce, jajku i znów w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut (w połowie pieczenia kotlety należy obrócić na drugą stronę, ponieważ dzięki temu równomiernie się przypieką). Kotlety z pieczarek – wegetariańskie gotowe. Smacznego!