Żelki domowe, czyli słodycze w 15 minut. Alternatywa dla tych sklepowych, znanych chyba na całym świecie misiów.

Żelki domowe z witaminą C

Zacznę od tego, że te żelki nigdy nie będą smakowały jak popularny odpowiednik, ale w smaku są nieco zbliżone, a już zdecydowanie mogą odegrać wiele pozytywnych ról dla naszego zdrowia.

Po pierwsze, można je przygotowywać z dziećmi i dodatkowo będzie to dla nich doskonała zabawa przy napełnianiu foremek, a także edukacja o zdrowym jedzeniu. Po drugie to są naprawdę zdrowe żelki. Dzięki obecności soku z cytryny oraz faktu wykorzystania naturalnych soków, a także żelatyny żelki domowe mogę spokojnie rekomendować wszystkim do jedzenia. 

Zalety żelatyny

Warto wspomnieć, że żelatyna jest bardzo zdrowa. Dzięki dużej zawartości aminokwasów ma ogromne zalety dla człowieka. Coraz więcej mówi się na temat odchudzających właściwości żelatyny, bo wspomaga i przyspiesza trawienie jedzenia, pobudzając soki żołądkowe do pracy. Jest też niskokaloryczna i dobrze zaopatruje organizm w białko, daje uczucie sytości na dłużej. Przede wszystkim jednak wzmacnia kości i ułatwia przyswajanie wapnia dzięki zawartości lizyny. Co ciekawe nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć lizyny, musi ją dostarczać z zewnątrz. Poza tym żelatyna pozytywnie wpływa na układ hormonalny, gdyż dostarcza glicyny wspomagającej regulację poziomu insuliny we krwi. Sportowcy nie powinni jej unikać, bo pomaga w regeneracji mięśni po ćwiczeniach i dobrze wpływa na stawy.

Żelki domowe z witaminą C

Uwaga! Nie zapominajmy o dobroczynnym wpływie na włosy, skórę i paznokcie, dzięki dużej zawartości kolagenu. 

Żelki domowe z witaminą C to także dobre źródło witamin. Ja przygotowuję je z niepasteryzowanych soków, które bez problemu można kupić w sklepie. Dodaję dodatkową porcję witaminy C w postaci soku z cytryny, a dzięki temu, że mikstury nie podgrzewamy do 100 stopni, nie ma możliwości utraty cennych witamin i minerałów.

Do przygotowania żelków można użyć silikonowej formy do kostek lodu, albo zaopatrzyć się w specjalną o kształcie misiów. Można ją kupić na serwisie aukcyjnym lub w wielu sklepach internetowych. Kosztuje grosze.

Żelki domowe z witaminą C


Składniki (na 100 sztuk misiów):

  • 50 ml soku z ananasa (można samemu uzyskać lub kupić gotowy, niepasteryzowany, bez dodatku cukru)
  • 50 ml soku marchewkowego jednodniowego
  • 2 łyżki erytrolu 
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • Sok z połowy cytryny

Podobnie można zrobić z każdym innym sokiem – wiśniowym – uzyskamy czerwone żelki, z jabłka – jasnożółte itd. 

Żelki domowe z witaminą C

Przygotowanie:

Żelatynę (3 łyżeczki) wsypujemy do małego garnka, dodajemy sok z ananasa (50 ml) i pozostawiamy na 5 minut. Podobnie w drugim garnku robimy z sokiem marchewkowym.

Żelki domowe z witaminą C

Gdy w pierwszym garnku żelatyna napęcznieje, zaczynamy podgrzewać zawartość, cały czas mieszając, aby żelatyna się rozpuściła, ale nie doprowadzamy do wrzenia (to bardzo ważne!!!) Dodajemy 1 łyżkę erytrolu oraz sok z 1/4 cytryny i dokładnie mieszamy.

Żelki domowe z witaminą C

To samo robimy z drugim sokiem, sokiem marchewkowym. Za pomocą pipety napełniamy silikonowe foremki przygotowanymi miksturami i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu z lodówki bardzo łatwo odchodzą od foremki. Żelki domowe z witaminą C gotowe. Przed podaniem dobrze jest je posypać cukrem pudrem (ja użyłam cukru pudru ze skórką cytrynową), aby się nie kleiły. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *