Zupa cebulowa dobra na alergie, bo sezon alergiczny w pełni. Bardzo aromatyczna, oczyszczająca, pyszna, a jej jedzenie może doprowadzić do łez. Dlaczego?

Zupa cebulowa dobra na alergie

Bo w czasie obierania i krojenia nie sposób się nie popłakać, ale ma to swoje pozytywne strony w postaci głębokiego oczyszczenia. Mało kto wie, ale cebula bardzo dobrze wspomaga układ odpornościowy. Wszystko za sprawą kwercetyny, która jest niezwykle silną substancją antyalergiczną.

Właściwości cebuli

I teraz w sezonie na alergie wziewne naprawdę może wspomóc organizm. Poza tym należy pamiętać, że cebula wspomaga właśnie oczyszczanie organizmu i utrzymanie odpowiedniego wydzielania śluzu. Ma też działanie silnie antyzapalne. Korzyści z jej jedzenia jest naprawdę dużo, a jeśli przeszkadza nam specyficzny zapach jaki wydziela, tym bardziej warto spróbować tej zupy. Przepis jest łatwy, przyjemny, a efekt bardzo smaczny.

Zupa cebulowa dobra na alergie

Składniki (na 6 porcji):

  • Około 2 l wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Około 650 g żółtej cebuli
  • 200 g białego wytrawnego wina (u mnie ukochany wytrawny Solaris z winnicy Turnau, pasujący do wielu dań w kuchni)
  • Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Pół łyżeczki tymianku suszonego 
  • Około 200 g ciecierzycy (gotowanej na parze, z puszki)
  • Po 1 łyżce startego parmezanu na porcję zupy
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Kawałek kości wieprzowej, od schabu (około 15 cm) lub szpondera wołowego (daje dobry wywar do zupy cebulowej)
  • opcjonalnie łyżka whisky (ale można pominąć ten składnik)
Zupa cebulowa dobra na alergie

Przygotowanie:

Zupa cebulowa dobra na alergie ma prostą recepturę. Zaczynamy od gotowania wywaru. W garnku, w którym będziemy gotować zupę umieszczamy kość wieprzową i zalewamy ją nieco ponad dwoma litrami wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

Zupa cebulowa dobra na alergie

W tym czasie nie próżnujemy. Zabieramy się za najbardziej „wzruszającą część gotowania tej zupy, a więc za obieranie cebuli. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę i pietruszkę obieramy i również kroimy w plastry.

Zupa cebulowa dobra na alergie

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i warzywa i podsmażamy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, w tym czasie można na przykład zetrzeć kurze z mebli. Cebula lekko się skarmelizuje i nabierze ładnego koloru mlecznej czekolady. Po tym czasie dolewamy wino i czekamy aż odparuje nadmiar alkoholu, a następnie zawartość patelni dodajemy do garnka z wywarem. Wyjmujemy kostkę mięsną i obieramy ją z mięsa, które ma na sobie. Mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ciecierzycę odsączoną z zalewy oraz około łyżeczki soli oraz kurkumę i tymianek (i jeśli używamy whisky, to łyżkę tego trunku). Gotujemy jeszcze 15 minut.

Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem na każdej porcji posypujemy starty parmezan. Zupa cebulowa dobra na alergię gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *