Zupa cebulowa dobra na alergie, bo sezon alergiczny w pełni. Bardzo aromatyczna, oczyszczająca, pyszna, a jej jedzenie może doprowadzić do łez. Dlaczego?

Bo w czasie obierania i krojenia nie sposób się nie popłakać, ale ma to swoje pozytywne strony w postaci głębokiego oczyszczenia. Mało kto wie, ale cebula bardzo dobrze wspomaga układ odpornościowy. Wszystko za sprawą kwercetyny, która jest niezwykle silną substancją antyalergiczną.
Zupa cebulowa i właściwości cebuli
I teraz w sezonie na alergie wziewne naprawdę może wspomóc organizm. Poza tym należy pamiętać, że cebula wspomaga właśnie oczyszczanie organizmu i utrzymanie odpowiedniego wydzielania śluzu. Ma też działanie silnie antyzapalne. Korzyści z jej jedzenia jest naprawdę dużo, a jeśli przeszkadza nam specyficzny zapach jaki wydziela, tym bardziej warto spróbować tej zupy. Przepis jest łatwy, przyjemny, a efekt bardzo smaczny.

ZOBACZ TAKŻE: ZUPA GOŁĄBKOWA, CZYLI POŻYWNA ZUPA PO PRACY
Składniki (na 6 porcji):
- Około 2 l wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Około 650 g żółtej cebuli
- 200 g białego wytrawnego wina (u mnie ukochany wytrawny Solaris z winnicy Turnau, pasujący do wielu dań w kuchni)
- Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- Pół łyżeczki tymianku suszonego
- Około 200 g ciecierzycy (gotowanej na parze, z puszki)
- Po 1 łyżce startego parmezanu na porcję zupy
- Pół łyżeczki kurkumy
- Kawałek kości wieprzowej, od schabu (około 15 cm) lub szpondera wołowego (daje dobry wywar do zupy cebulowej)
- opcjonalnie łyżka whisky (ale można pominąć ten składnik)

Przygotowanie:
Zupa cebulowa dobra na alergie ma prostą recepturę. Zaczynamy od gotowania wywaru. W garnku, w którym będziemy gotować zupę umieszczamy kość wieprzową i zalewamy ją nieco ponad dwoma litrami wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

W tym czasie nie próżnujemy. Zabieramy się za najbardziej „wzruszającą część gotowania tej zupy, a więc za obieranie cebuli. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę i pietruszkę obieramy i również kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i warzywa i podsmażamy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, w tym czasie można na przykład zetrzeć kurze z mebli. Cebula lekko się skarmelizuje i nabierze ładnego koloru mlecznej czekolady. Po tym czasie dolewamy wino i czekamy aż odparuje nadmiar alkoholu, a następnie zawartość patelni dodajemy do garnka z wywarem. Wyjmujemy kostkę mięsną i obieramy ją z mięsa, które ma na sobie. Mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ciecierzycę odsączoną z zalewy oraz około łyżeczki soli oraz kurkumę i tymianek (i jeśli używamy whisky, to łyżkę tego trunku). Gotujemy jeszcze 15 minut.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem na każdej porcji posypujemy starty parmezan. Zupa cebulowa dobra na alergię gotowa. Smacznego!