Zupa cebulowa dobra na alergie, bo sezon alergiczny w pełni. Bardzo aromatyczna, oczyszczająca, pyszna, a jej jedzenie może doprowadzić do łez. Dlaczego?

Zupa cebulowa dobra na alergie

Bo w czasie obierania i krojenia nie sposób się nie popłakać, ale ma to swoje pozytywne strony w postaci głębokiego oczyszczenia. Mało kto wie, ale cebula bardzo dobrze wspomaga układ odpornościowy. Wszystko za sprawą kwercetyny, która jest niezwykle silną substancją antyalergiczną.

Właściwości cebuli

I teraz w sezonie na alergie wziewne naprawdę może wspomóc organizm. Poza tym należy pamiętać, że cebula wspomaga właśnie oczyszczanie organizmu i utrzymanie odpowiedniego wydzielania śluzu. Ma też działanie silnie antyzapalne. Korzyści z jej jedzenia jest naprawdę dużo, a jeśli przeszkadza nam specyficzny zapach jaki wydziela, tym bardziej warto spróbować tej zupy. Przepis jest łatwy, przyjemny, a efekt bardzo smaczny.

Zupa cebulowa dobra na alergie

Składniki (na 6 porcji):

  • Około 2 l wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Około 650 g żółtej cebuli
  • 200 g białego wytrawnego wina (u mnie ukochany wytrawny Solaris z winnicy Turnau, pasujący do wielu dań w kuchni)
  • Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Pół łyżeczki tymianku suszonego 
  • Około 200 g ciecierzycy (gotowanej na parze, z puszki)
  • Po 1 łyżce startego parmezanu na porcję zupy
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Kawałek kości wieprzowej, od schabu (około 15 cm) lub szpondera wołowego (daje dobry wywar do zupy cebulowej)
  • opcjonalnie łyżka whisky (ale można pominąć ten składnik)
Zupa cebulowa dobra na alergie

Przygotowanie:

Zupa cebulowa dobra na alergie ma prostą recepturę. Zaczynamy od gotowania wywaru. W garnku, w którym będziemy gotować zupę umieszczamy kość wieprzową i zalewamy ją nieco ponad dwoma litrami wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

Zupa cebulowa dobra na alergie

W tym czasie nie próżnujemy. Zabieramy się za najbardziej „wzruszającą część gotowania tej zupy, a więc za obieranie cebuli. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę i pietruszkę obieramy i również kroimy w plastry.

Zupa cebulowa dobra na alergie

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i warzywa i podsmażamy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, w tym czasie można na przykład zetrzeć kurze z mebli. Cebula lekko się skarmelizuje i nabierze ładnego koloru mlecznej czekolady. Po tym czasie dolewamy wino i czekamy aż odparuje nadmiar alkoholu, a następnie zawartość patelni dodajemy do garnka z wywarem. Wyjmujemy kostkę mięsną i obieramy ją z mięsa, które ma na sobie. Mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ciecierzycę odsączoną z zalewy oraz około łyżeczki soli oraz kurkumę i tymianek (i jeśli używamy whisky, to łyżkę tego trunku). Gotujemy jeszcze 15 minut.

Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem na każdej porcji posypujemy starty parmezan. Zupa cebulowa dobra na alergię gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *