Zupa dahl, czyli indyjska zupa z soczewicy to zupa, którą warto spróbować nie tylko ze względu na to, że jest bardzo zdrowa, ale głównie dlatego, że jest niezwykle pyszna i aromatyczna.

Zupa dahl, czyli indyjska zupa z soczewicy w 20 minut
Zupa dahl, czyli indyjska zupa z soczewicy w 20 minut

To, co najbardziej doceniam w zupie dahl, to fakt, że robi się ją bardzo szybko. Nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu i pożywna zupa gotowa. Dodatkowo jest bardzo zdrowa i sycąca. Ma w sobie bogactwo białka, witamin i minerałów, a także dodatek pachnących przypraw i świeżego imbiru. W związku z tym te aromatyczne dodatki spowodują, że cudownie rozgrzeje nas w chłodny, jesienny lub zimowy dzień. Nic, tylko zajadać.

ZOBACZ TAKŻE: ZUPA GROCHOWA Z GROCHU ŁUSKANEGO

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 l wywaru warzywnego lub 1 l wody plus kostka bulionowa warzywna bio
  • 200 ml mleka kokosowego light
  • Płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • Pół łyżeczki mielonej przyprawy garam masala
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku
  • Świeża natka pietruszki do posypania
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (można pominąć)

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzewamy olej oraz masło klarowane, na których podsmażamy posiekaną na drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej podsmażamy.
  • W dalszej kolejności dorzucamy do podsmażonych warzyw przepłukaną na sitku soczewicę i mieszając podsmażamy całość, ale cały czas pilnujemy, by zawartość garnka się nie przypaliła.
  • W kolejnym kroku zalewamy zawartość garnka wywarem warzywnym lub gorąca wodą z kostką warzywną. Dodajemy także pomidory z puszki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, starty imbir oraz wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Gotujemy całość pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości soczewicy.
  • Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Zupa dahl, czyli indyjska zupa z soczewicy w 20 minut gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.