Zupa dyniowo-pomarańczowa z zacierką to pyszna alternatywa dla zupy-kremu z dyni, która jest najczęściej gotowaną zupą z wykorzystaniem dyni.

Łatwo się ją przygotowuje, jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, a do tego niskokaloryczna. Dużą zaletą jest krótki czas przygotowania, a przecież o to chodzi w kuchni, aby jedzenie było smaczne, zdrowe i szybkie w wykonaniu.

Jaką dynię wybrać?

Do tej zupy nadaje się każdy rodzaj dyni, ale chyba najlepszą opcją jest dynia piżmowa, która jest bardzo orzechowa w smaku i ma piękny kolor.

Składniki (na 6 porcji):

  • 2, 5 l wody lub wywaru warzywnego/mięsnego do wyboru
  • 1/2 dyni piżmowej
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Około 4 cm kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz do smaku
  • Garść świeżej natki pietruszki
  • Szczypta suszonego lubczyku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Na zacierkę

  • 100 g mąki chlebowej
  • 1 duże jajko 
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Dynię myjemy i kroimy w małą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy dynię i podsmażamy co chwilę mieszając. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dolewamy wodę/wywar warzywny lub mięsny.

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka z dynią, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe, a także por posiekany w krążki. Gotujemy chwilę do miękkości dyni. Dodajemy sok z 1 pomarańczy.

ZOBACZ TAKŻE: Krupnik na maśle – starodawny przepis w 20 minut

Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. A na koniec jeszcze lubczykiem i posypujemy świeżą natką pietruszki. 

W małej miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki na zacierkę tak aby uzyskać konsystencję ciasta na makaron. Ugniatamy ciasto dłońmi, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. W małym garnku gotujemy wodę i gdy będzie wrzała wrzucamy do niej kluski zacierkowe starte na tarce i gotujemy przez minutę, a następnie odcedzamy na durszlaku i dorzucamy do zupy dyniowej. Całość chwilę gotujemy. Zupa dyniowo-pomarańczowa z zacierką gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *