Zupa szczawiowa z kaszą to zupa wyjątkowo pachnąca wiosną, pełna smaku i zieleni, która nie tylko wspaniale działa na kubki smakowe, ale także na zmysł wzroku.

Zupa szczawiowa z kaszą

Szczaw ogrodowy zawitał na stragany na dobre. Lubię ten czas, gdy codziennie można ugotować zupełnie inną zupę, z zupełnie innego warzywa. Szczawiowa należy do moich ulubionych.

Na blogu jest już przepis na tradycyjną zupę szczawiową, link do przepisu tutaj. Dziś proponuję jednak nieco inną wersję tej znanej, polskiej zupy, czyli zupa szczawiowa z kaszą.

Zupa szczawiowa z kaszą

Właściwości szczawiu

Warto aby szczaw pojawił się w naszej diecie, bo szczaw to mnóstwo witaminy C i bardzo dużo żelaza. Poza tym zawiera tłuszcze, białko i węglowodany, a także sporo błonnika. Szczaw  ma bardzo ważne właściwości, bo pobudza procesy trawienne, chroni serce oraz wątrobę, a także działa krwiotwórczo. A jakie witaminy zawiera? Głównie A, ale także witaminy z grupy B, wspomnianą już C oraz E. Wśród minerałów obecnych w szczawiu, obok żelaza, można znaleźć cynk, fosfor, krzem, magnez, potas i sód. 

Zupa szczawiowa z kaszą
Zupa szczawiowa z kaszą

Oczywiście pamiętajmy, aby jeść go w rozsądnych ilościach, ponieważ zawiera sporo kwasu szczawiowego, który może się wiązać z wapniem zawartym w kościach, a także przyczyniać się do powstawania kamieni w nerkach. Wystarczy więc do obiadu ze szczawiem dodać jakieś źródło wapnia, jak na przykład jajko lub śmietana.

Zupa szczawiowa z kaszą

Składniki (na 5-6 porcji):

  • 2 litry wywaru mięsnego
  • 2 pęczki szczawiu ogrodowego
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany 12 procent
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo do podania po pół jajka (ja tym razem ugotowałam na miękko i zdecydowanie lepszy smak uzyskała zupa dzięki temu).

Zupa szczawiowa z kaszą

Przygotowanie:

Zaczynamy od wykonania wywaru warzywnego, a gdy mamy już gotowy, to po prostu podgrzewamy go, a w międyczasie na patelni na łyżce masła klarowanego podsmażamy umyty i posiekany szczaw (bez ogonków). Wrzucamy do garnka z wywarem, wkładamy również ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy obrane, umyte i starte na tarce o grubych oczkach warzywa (marchewkę oraz seler) oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. A także kaszę i gotujemy przez około 15 minut.

Zupa szczawiowa z kaszą

Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Następnie w małym kubku mieszamy ze sobą śmietanę i odrobinę zupy. Dolewamy do zawartości w garnku. Dokładnie mieszamy. Posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Podajemy z połową jajka na porcję (ugotowane na miękko). Zupa szczawiowa z kaszą gotowa. Smacznego!

2 thoughts on “Zupa szczawiowa z kaszą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *