Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, który właśnie pojawił się na łąkach i straganach. Trudno się mu oprzeć. Ten przepis jest pyszny, łatwy do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi.

Jedni go kochają, a inni nienawidzą. Taki właśnie jest szczaw. Warto go jednak włączyć do diety. Przede wszystkim jest niskokaloryczny. 100g szczawiu to tylko 20 kcal. Ma bardzo dużo witaminy C oraz beta karotenu, które są naturalnymi przeciwutleniaczami i wpływają pozytywnie na odporność. Ma również sporo witamin z grupy B, które są ważne dla układu nerwowego, a także błonnika wspomagającego na trawienie. Poza tym szczaw to dobre źródło magnezu, potasu, wapnia, żelaza i krzemu.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Jest wiele odmian szczawiu. Najpopularniejsze to szczaw ogrodowy oraz dziki (polny), ale bez względu na odmianę każdy zawiera w sobie garbniki, a więc substancje, które wspomagają pracę układu trawiennego. Pamiętajmy, aby nie zajadać szczawiu zbyt często, ponieważ zawiera w sobie kwas szczawiowy, który w pewnych ilościach jest przydatny, ale w nadmiarze może prowadzić do kamicy nerkowej. Aby zmniejszyć niekorzystny wpływ nadmiaru kwasu szczawiowego w diecie, wystarczy łączyć szczaw z produktami zawierającymi wapń, jak choćby jajko, mleko, czy śmietana. 

ZOBACZ TAKŻE: ZUPA SZCZAWIOWA, JAK U MAMY

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Składniki (na 6 porcji):

  • Pęczek świeżego szczawiu
  • 1 marchewka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 litry przefiltrowanej wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
  • 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Świeży koperek
  • Sól pieprz do smaku

Plus jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  • Marchewkę, seler, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Szczaw myjemy i siekamy na drobno. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, co chwilę ją mieszając. Dodajemy także warzywa pokrojone w kostkę i dalej podsmażamy, a następnie zalewamy je wodą. Dodajemy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do miękkości warzyw. 
  • Dorzucamy posiekany szczaw i gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe, wlewamy mleko lub napój roślinny i całość mieszamy.  
  • Zawartość garnka doprawiamy solą, pieprzem do smaku, a także świeżo posiekanym koperkiem. Dodajemy także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na koniec zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką konsystencję gęstej zupy. Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu gotowa. Smacznego!
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *