Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, który właśnie pojawił się na łąkach i straganach. Trudno się mu oprzeć. Ten przepis jest pyszny, łatwy do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi.
Jedni go kochają, a inni nienawidzą. Taki właśnie jest szczaw. Warto go jednak włączyć do diety. Przede wszystkim jest niskokaloryczny. 100g szczawiu to tylko 20 kcal. Ma bardzo dużo witaminy C oraz beta karotenu, które są naturalnymi przeciwutleniaczami i wpływają pozytywnie na odporność. Ma również sporo witamin z grupy B, które są ważne dla układu nerwowego, a także błonnika wspomagającego na trawienie. Poza tym szczaw to dobre źródło magnezu, potasu, wapnia, żelaza i krzemu.

Jest wiele odmian szczawiu. Najpopularniejsze to szczaw ogrodowy oraz dziki (polny), ale bez względu na odmianę każdy zawiera w sobie garbniki, a więc substancje, które wspomagają pracę układu trawiennego. Pamiętajmy, aby nie zajadać szczawiu zbyt często, ponieważ zawiera w sobie kwas szczawiowy, który w pewnych ilościach jest przydatny, ale w nadmiarze może prowadzić do kamicy nerkowej. Aby zmniejszyć niekorzystny wpływ nadmiaru kwasu szczawiowego w diecie, wystarczy łączyć szczaw z produktami zawierającymi wapń, jak choćby jajko, mleko, czy śmietana.
ZOBACZ TAKŻE: ZUPA SZCZAWIOWA, JAK U MAMY

Składniki (na 6 porcji):
- Pęczek świeżego szczawiu
- 1 marchewka
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 duże ziemniaki
- 2 litry przefiltrowanej wody
- 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Świeży koperek
- Sól pieprz do smaku
Plus jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie:
- Marchewkę, seler, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Szczaw myjemy i siekamy na drobno. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, co chwilę ją mieszając. Dodajemy także warzywa pokrojone w kostkę i dalej podsmażamy, a następnie zalewamy je wodą. Dodajemy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do miękkości warzyw.
- Dorzucamy posiekany szczaw i gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe, wlewamy mleko lub napój roślinny i całość mieszamy.
- Zawartość garnka doprawiamy solą, pieprzem do smaku, a także świeżo posiekanym koperkiem. Dodajemy także ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na koniec zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką konsystencję gęstej zupy. Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu gotowa. Smacznego!
