Zupa ziemniaczana z bobem, porem i majerankiem w sezonie letnim to po prostu obowiązkowa zupa. Sezon na bób trwa, warto więc korzystać z jego właściwości.

Właściwości bobu

Bób, wbrew powszechnej opinii, to roślina strączkowa, która ma całe bogactwo wartości odżywczych przy bardzo niskiej kaloryczności. Cechą charakterystyczną jest duża ilość błonnika, dlatego bez przeszkód może się pojawić w diecie osób odchudzających. Ma też bardzo dużo białka i mało tłuszczu.

Dzięki sporej ilości białka i wysokiej zawartości błonnika bardzo dobrze syci i daje uczucie nasycenia. Oprócz tego ma mało sodu, co ważne w profilaktyce chorób układu krążenia. Poza tym ma dużo magnezu, żelaza, miedzi, folianów.

Uwaga, bobu nie powinny spożywać osoby cierpiące na dne moczanową i cukrzyce. Po pierwsze ma sporo związków purynowych, a po drugie – po ugotowaniu dość wysoki indeks glikemiczny.

Minus bobu? Może powodować wzdęcia, jednak da się temu zaradzić. Wystarczy przed planowanym gotowaniem zalać go na godzinę gorącą wodą, a następnie ugotować w świeżej wodzie z dodatkiem majeranku lub kminku. Brak problemów gastrycznych gwarantowany.

Przy okazji polecam przepis na pyszną sałatkę z bobem i quinoa, szczegóły tutaj.

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g obranych ziemniaków
  • 1 duży por (biała i jasnozielona część)
  • 1 marchewka
  • 250 g bobu ugotowanego i obranego ze skórki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 l wody lub bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany 12 procent
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pora myjemy i kroimy w plastry. Cebulę siekamy na drobno. Razem z porem zeszklić na maśle. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, a następnie obraną i pokrojoną marchewkę. Podsmażać, cały czas mieszając aż do momentu zarumienienia warzyw.

Dodać 2/3 ugotowanego bobu. Dolać wodę lub bulion warzywny, dodać szczyptę soli, pieprzu oraz paprykę wędzoną i gotować około 15-20 minut do miękkości warzyw.

Po tym czasie dodać śmietanę i koperek i zmiksować na krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawać z dodatkiem pozostałego bobu, albo pestek dyni lub ziaren słonecznika. Zupa ziemniaczana z bobem, porem i majerankiem gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *