Coraz częściej spotykamy się z alergiami na pewne grupy pokarmów bądź składniki. Trudno wtedy skomponować coś do zjedzenia, szczególnie deser. Dziś proponuję zatem prosty i smaczny przepis na muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka.

Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka
Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Składniki (około 10 sztuk):

  • 250 g mąki jaglanej (może być ryżowa lub kokosowa)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub cukru z prawdziwą wanilią (może być też syrop klonowy, którego akurat sama użyłam )
  • 2 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 4 łyżkach bardzo gorącej wody
  • 250 ml wody (może być też mleko sojowe)
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • Dodatkowo mogą być orzechy włoskie posiekane na drobno lub rodzynki (przy zakupie zwracamy uwagę, aby na opakowaniu nie było informacji o śladowych ilościach glutenu)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka
Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie). W  misce mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, sodę). Pozostałe składniki mieszamy w drugiej misce. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką masę do papilotek. Pieczemy przez około 20-25 minut. Z wierzchu można posypać cukrem pudrem i  przyozdobić płatkami migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *