Nutella w wersji fit, czyli pyszna alternatywa dla sklepowej, pełnej kalorii, cukru, a także niezdrowego tłuszczu i składników nie mających wiele wspólnego ze zdrowym jedzeniem.
Ponad połowa sklepowej nutelli to czysty cukier (prawie 57 procent), 30 procent stanowi tłuszcz i w większości to ten niezdrowy. Teraz, kiedy świadomość zdrowego odżywiania jest coraz większa, naprawdę warto rozważyć wyeliminowanie tak wysoko przetworzonych produktów. Ich regularne jedzenie może prowadzić do insulinooporności, cukrzycy typu 2, a także chorób układu krążenia. Poza tym, co zostało udowodnione i zbadane, dieta bogata w cukry prosty prowadzi do zaburzeń hormonalnych w organizmie, a wahania hormonalne to jedna z przyczyn powstawania trądziku.
ZOBACZ TAKŻE: PESTKA Z AWOKADO – NIE WYRZUCAJ JEJ
Istnieje już wiele przepisów na zdrowszą wersję nutelli. Szczególnie polecam ten. Zalety? Łatwa w przygotowaniu, szybka – wystarczy dosłownie kilka minut, a przy tym bardzo smaczna alternatywa, gdy nadejdzie ochota na przysłowiowe „coś słodkiego”.
Zalety zdrowszej nutelli
Ta nutella to niewiele składników a całe bogactwo cennych składników, w w tym potasu, likopenu, witamin z grupy B, witamin C, E i A, luteiny, a przede wszystkim kwasów omega-3 tak ważnych dla naszego zdrowia. W skrócie kwasy omega-3 pomagają zapobiec wielu chorobom – podnosząc odporność, zachować młodość i poprawić nastrój, a przede wszystkim działają przeciwnowotworowo.
Składniki (na mały słoiczek):
- 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie)
- 1 banan dojrzały
- 2 kostki czekolady gorzkiej minimum 70 procent kakao (można pominąć)
- 2 łyżki kakao lub karobu (gdy mamy alergię na kakao)
- Garść orzechów laskowych lub tak jak u mnie włoskich
- 3 suszone daktyle
- 1 mała łyżeczka oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Tutaj nie ma żadnej skomplikowanej receptury. Wystarczy blender i kilka minut wolnego. Zaczynamy od umycia awokado. Następnie awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ.
Miksujemy awokado i banana, dodajemy orzechy i blendujemy dalej. Na koniec dodajemy czekoladę, a także daktyle suszone, kakao lub karob i olej kokosowy lub rzepakowy, w zależności którego używamy.
Wszystko dokładnie miksujemy tak długo aż uzyskamy gładką masę. Nutella w wersji fit gotowa. Przechowujemy ją zamkniętą w słoiczku w lodówce maksymalnie do 3 dni. Smacznego!