Buraki faszerowane fetą i soczewicą to danie z pozoru skomplikowane, ale zapewniam Was, nie zajmuje zbyt wiele czasu, a za poświęconą pracę odwdzięcza się pysznym i nieoczywistym smakiem.

Buraki faszerowane fetą i soczewicą

Łatwe, tanie, a przede wszystkim zdrowe i sycące. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Połączenie smaków słonego i słodkiego dobrze równoważy smak ziół. Polecam, bo faszerowane buraki potrafią zaskoczyć kubki smakowe.

Faszerować można wszystkie warzywa, no może prawie wszystkie. Na blogu jest już wpis na na przykład na cukinie faszerowane, przepis tutaj. Polecam, bo to także smaczne danie.

Buraki faszerowane fetą i soczewicą

Składniki:

  • 4 duże czerwone buraki
  • 200 g sera feta
  • 150 ml jogurtu naturalnego, może być typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku plus jeszcze kilka ząbków
  • 5 łyżek soczewicy czerwonej
  • Pół awokado
  • oliwa z oliwek
  • świeża natka pietruszki – garść
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku oraz oregano

Buraki faszerowane fetą i soczewicą

Przygotowanie:

Buraki myjemy ze skórką, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie (ja robię to wieczór przed planowanym przygotowaniem, bo tak naprawdę to jedyny wymagający czasu etap robienia tego dania). 

W tym czasie wykonujemy farsz. Soczewicę gotujemy w wodzie. Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie awokado i mieszamy z soczewicą, jogurtem naturalnym, dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Doprawiamy majerankiem, oregano i pieprzem, a także posiekaną natką pietruszki. Wszystko mieszamy.

Ugotowane buraki wyjmujemy z wody i obieramy, ścinamy nożem delikatnie końce i za pomocą na przykład łyżki do lodów wydrążamy środek (środek odkładamy do miski). 

Buraki faszerowane fetą i soczewicą

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie). Buraki napełniamy farszem. Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek i ustawiamy w niej buraki napełnione farszem, a między nimi wydrążoną zawartość buraków oraz ząbki czosnku. Całość zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut. Buraki faszerowane fetą i soczewicą gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *