Chili con carne – obiad dla leniwych i kochających szybkie rozwiązania obiadowe. Tu nawet nie trzeba posiadać wielu umiejętności kulinarnych, a pyszne i pożywne danie gotowe.

Chili con carne - przepis dla leniwych
Chili con carne – obiad dla leniwych

To banalna w przygotowania potrawa, która dzięki obecności ziół jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso, ale równie dobrze można je przygotować bez mięsa, dodając jedynie czerwoną fasolę. To danie jednogarnkowe, więc z pewnością przypadnie do gustu wszystkim ceniącym sobie czas i czystość w kuchni. 

ZOBACZ TAKŻE: Burrito w wersji dietetycznej

Najczęściej chili con carne podaje się z nachosami, ryżem lub tortillą, ale w wersji z kawałkiem pieczywa też będzie swietnie smakowało. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • żółta papryka – 1 sztuka
  • 1 kukurydza gotowana na parze lub mała puszka kukurydzy konserwowej 
  • Odrobina ostrej papryczki chili – wedle własnych preferencji
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • Sól i ewentualnie pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka oregano 
  • Świeża lub suszona kolendrą – pół łyżeczki
  • Szczypta ksylitolu
  • Świeża natka pietruszki lub koperku do posypania

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i podążamy na nich cebulę, następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, a także mięso mielone i podsmażamy chwilę, aż mięso się lekko zarumieni. 
  • Dodajemy bardzo mały kawałek chili bez ziarenek (w wersji łagodniejszej polecam dodać szczyptę mielonej ostrej papryki).
  • Papryki – żółtą i czerwoną myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zawartości na patelni i dalej razem całość podsmażamy.
  • Następnie dorzucamy kukurydzę (gotowaną na parze ścinamy z kolby za pomocą noża, a konserwową po prostu odsączamy z zalewy).
  • W dalszej kolejności dorzucamy wszystkie przyprawy oraz pomidory z puszki. Gotujemy całość pod przykryciem na średniej mocy palnika przez około 20 minut. Potrawa ma mieć dość gęstą konsystencję. Gdyby była zbyt rzadka, gotujemy nieco dłużej. Gdy była za gęsta, dolewamy odrobinę wody.
  • Po tym czasie doprawiamy solą i/lub pieprzem wedle uznania i dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperku. Chili con carne – obiad dla leniwych gotowe, smacznego!
Chili con carne - przepis dla leniwych
Chili con carne – obiad dla leniwych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *