Kotlety mielone z boczniaków to przepis na bezmięsne mielone, które są nie tylko bardzo łatwe w przygotowaniu, ale też po prostu pyszne.
Przy okazji warto wspomnieć, że boczniaki są bardzo zdrowymi grzybami i zalicza się je do grzybów leczniczych. Co ciekawe, mają bardzo dobrze przyswajalne białko, bo aż w 70 procentach, więc tym bardziej poleca się je osobom na diecie wegetariańskiej. Mają też sporo dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przede wszystkim jednak są dobrym źródłem witamin z grupy B – mają ich komplet, a także witaminy C oraz minerałów, w tym żelaza, magnezu, selenu, magnezu i cynku.
ZOBACZ TAKŻE: KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE GRZYBOWYM
O boczniakach w dietetyce mówi się jako grzybach przyszłości właśnie ze względu na to bogactwo witamin i minerałów, ponieważ badania pokazują, że mogą przyczynić się do obniżenia poziomu tzw. „złego” cholesterolu we krwi, a także poziomu glukozy, co jest ważne dla osób zmagających się z cukrzycą.
Składniki (na 4 solidne porcje):
- 1 kg boczniaków
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- Mała łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Oraz odrobina bułki tartej do obtoczenia kotletów i olej do smażenia
Przygotowanie:
- Boczniaki kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę i podsmażamy cebulę posiekaną na drobno. W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do zawartości na patelni.
- Dodajemy pokrojone boczniaki i cały czas mieszając podsmażamy aż grzyby się dość mocno przysmażę.
- Następnie wszystko blendujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy, a także jajko i bułkę tartą. W razie gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać więcej bułki tartej, ponieważ wszystko zależy od grzybów, które mogą mieć zmienną ilość wody.
- Całość bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni. Z masy formujemy kotlety i każdy obtaczamy w bułce. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż kotlety nabiorą rumianego koloru. Można też je zapiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej niewielką ilości oliwy. Kotlety mielone z boczniaków gotowe. Smacznego!
Dziękuję za odpowiedz 🙂 niestety tym razem nóżek z grzybów nie dodałam z niewiedzy 🙃 ale … bedzie kolejna okazja, bo kotleciki są przepyszne. Dziękuję za przepis 😍
Będzie okazja następnym razem 😉 Bardzo dziękuję za przetestowanie przepisu i cieszę się, że smakował 🙂 W boczniakach siła – to naprawdę pożyteczne grzybki;-)
Pozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry. Właśnie zrobiłam Pani kotleciki i zaraz będę smażyć. Ale nie daje mi spokoju pytanie, co w boczniakach dajemy: tylko kapelusze czy tez nóżki, które są b.dlugie są jadalne i też należało je pokroić?
Dzień dobry Pani Joasiu,
boczniaki wykorzystujemy całe – tzn. i nóżki i kapelusze – nóżki są trochę twardsze, więc należy je w drobniejsze paski kroić. Mam nadzieję, że kotlety smakowały.
Pozdrawiam serdecznie!