Kotlety mielone z boczniaków to przepis na bezmięsne mielone, które są nie tylko bardzo łatwe w przygotowaniu, ale też po prostu pyszne.

Kotlety mielone z boczniaków, czyli wegetariańskie mielone
Kotlety mielone z boczniaków, czyli wegetariańskie mielone

Przy okazji warto wspomnieć, że boczniaki są bardzo zdrowymi grzybami i zalicza się je do grzybów leczniczych. Co ciekawe, mają bardzo dobrze przyswajalne białko, bo aż w 70 procentach, więc tym bardziej poleca się je osobom na diecie wegetariańskiej. Mają też sporo dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przede wszystkim jednak są dobrym źródłem witamin z grupy B – mają ich komplet, a także witaminy C oraz minerałów, w tym żelaza, magnezu, selenu, magnezu i cynku.

ZOBACZ TAKŻE: KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE GRZYBOWYM

O boczniakach w dietetyce mówi się jako grzybach przyszłości właśnie ze względu na to bogactwo witamin i minerałów, ponieważ badania pokazują, że mogą przyczynić się do obniżenia poziomu tzw. „złego” cholesterolu we krwi, a także poziomu glukozy, co jest ważne dla osób zmagających się z cukrzycą. 

Składniki (na 4 solidne porcje):

  • 1 kg boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Mała łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Oraz odrobina bułki tartej do obtoczenia kotletów i olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Boczniaki kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę i podsmażamy cebulę posiekaną na drobno. W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do zawartości na patelni.
  • Dodajemy pokrojone boczniaki i cały czas mieszając podsmażamy aż grzyby się dość mocno przysmażę.
  • Następnie wszystko blendujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy, a także jajko i bułkę tartą. W razie gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać więcej bułki tartej, ponieważ wszystko zależy od grzybów, które mogą mieć zmienną ilość wody.
  • Całość bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni. Z masy formujemy kotlety i każdy obtaczamy w bułce. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż kotlety nabiorą rumianego koloru. Można też je zapiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej niewielką ilości oliwy. Kotlety mielone z boczniaków gotowe. Smacznego!
Kotlety mielone z boczniaków, czyli wegetariańskie mielone
Kotlety mielone z boczniaków, czyli wegetariańskie mielone

2 thoughts on “Kotlety mielone z boczniaków, czyli wegetariańskie mielone”

  1. Dzień dobry. Właśnie zrobiłam Pani kotleciki i zaraz będę smażyć. Ale nie daje mi spokoju pytanie, co w boczniakach dajemy: tylko kapelusze czy tez nóżki, które są b.dlugie są jadalne i też należało je pokroić?

    1. Dzień dobry Pani Joasiu,
      boczniaki wykorzystujemy całe – tzn. i nóżki i kapelusze – nóżki są trochę twardsze, więc należy je w drobniejsze paski kroić. Mam nadzieję, że kotlety smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *