Ciasto fasolowo-gryczane z gruszkami to pomysł na zdrowy, jesienny wypiek, który zachwyci nie tylko dbających o szczupłą sylwetkę. Jest bardzo czekoladowy i bardzo smaczny.
To jedno z tych ciast, które można przygotować dosłownie w kilka minut, zwłaszcza jeśli wszystkie potrzebne składniki mamy akurat w domu. Nie wymaga też zbyt wielkich zdolności kulinarnych. Poza tym jest bezglutenowe, a więc to dobra propozycja na deser dla wszystkich alergików, którzy mają problem z tolerancją glutenu. A dzięki użyciu mąki gryczanej, czerwonej fasoli i czekolady to także dobre źródło żelaza w diecie, więc zjedzenie tego deseru jest w pełni uzasadnione.
Ciasto jest dobrą propozycją dla osób zmagających się z insulinoopornością lub chorujących na cukrzycę typu 2, ponieważ brak cukru, a także wykorzystanie mąki gryczanej i fasoli sprawia, że po jego zjedzeniu poziom glukozy we krwi nie rośnie gwałtownie.
ZOBACZ TAKŻE: SKYRNIK, CZYLI SERNIK NA ZIMNO W WERSJI DIETETYCZNEJ
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
- 500 g czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
- 50 g czekolady gorzkiej minimum 70 procent kakao
- 40 g masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 100 g miodu płynnego
- 40 g ksylitolu
- 60 g masła orzechowego bez soli
- 15 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g mąki gryczanej
- Szczypta soli
- 1 duża, miękka gruszka
Przygotowanie:
- Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
- Formę, w której będziemy piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. W tym czasie zajmujemy się masą.
- Fasolę bardzo dokładnie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładko za pomocą blendera, ponieważ lepiej aby nie było wyczuwalnych kawałków fasoli w gotowym cieście.
- W małym rondelku podgrzewamy masło i czekoladę posiekaną na mniejsze kawałki. Dodajemy także miód oraz masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy, bardzo delikatnie podgrzewamy. Następnie dodajemy zblendowaną fasolę i bardzo dokładnie mieszamy. W razie gdyby masa była za gęsta, można dodać odrobinę mleka.
- W misce za pomocą robota miksujemy na puszystą masę jajka wraz ze szczyptą soli, dodajemy też stopniowo ksylitol i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy masę fasolową i już na delikatnych obrotach miksujemy aż do połączenia składników.
- Mąkę gryczaną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Całość bardzo delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
- Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy gruszkę obraną i pokrojoną na 8 części. Ciasto pieczemy przez 25 minut lub do suchego patyczka.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. Ciasto fasolowo-gryczane z gruszkami gotowe. Smacznego!