Ciasto fasolowo-gryczane z gruszkami to pomysł na zdrowy, jesienny wypiek, który zachwyci nie tylko dbających o szczupłą sylwetkę. Jest bardzo czekoladowy i bardzo smaczny.

Ciasto fasolowo-gryczane z gruszkami
Ciasto fasolowo-gryczane z gruszkami

To jedno z tych ciast, które można przygotować dosłownie w kilka minut, zwłaszcza jeśli wszystkie potrzebne składniki mamy akurat w domu. Nie wymaga też zbyt wielkich zdolności kulinarnych. Poza tym jest bezglutenowe, a więc to dobra propozycja na deser dla wszystkich alergików, którzy mają problem z tolerancją glutenu. A dzięki użyciu mąki gryczanej, czerwonej fasoli i czekolady to także dobre źródło żelaza w diecie, więc zjedzenie tego deseru jest w pełni uzasadnione.

Ciasto jest dobrą propozycją dla osób zmagających się z insulinoopornością lub chorujących na cukrzycę typu 2, ponieważ brak cukru, a także wykorzystanie mąki gryczanej i fasoli sprawia, że po jego zjedzeniu poziom glukozy we krwi nie rośnie gwałtownie.

ZOBACZ TAKŻE: SKYRNIK, CZYLI SERNIK NA ZIMNO W WERSJI DIETETYCZNEJ

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

  • 500 g czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
  • 50 g czekolady gorzkiej minimum 70 procent kakao
  • 40 g masła klarowanego lub oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 100 g miodu płynnego
  • 40 g ksylitolu
  • 60 g masła orzechowego bez soli
  • 15 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g mąki gryczanej
  • Szczypta soli
  • 1 duża, miękka gruszka

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). 
  • Formę, w której będziemy piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. W tym czasie zajmujemy się masą.
  • Fasolę bardzo dokładnie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładko za pomocą blendera, ponieważ lepiej aby nie było wyczuwalnych kawałków fasoli w gotowym cieście.
  • W małym rondelku podgrzewamy masło i czekoladę posiekaną na mniejsze kawałki. Dodajemy także miód oraz masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy, bardzo delikatnie podgrzewamy. Następnie dodajemy zblendowaną fasolę i bardzo dokładnie mieszamy. W razie gdyby masa była za gęsta, można dodać odrobinę mleka.
  • W misce za pomocą robota miksujemy na puszystą masę jajka wraz ze szczyptą soli, dodajemy też stopniowo ksylitol i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy masę fasolową i już na delikatnych obrotach miksujemy aż do połączenia składników. 
  • Mąkę gryczaną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Całość bardzo delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. 
  • Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy gruszkę obraną i pokrojoną na 8 części. Ciasto pieczemy przez 25 minut lub do suchego patyczka. 

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. Ciasto fasolowo-gryczane z gruszkami gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *