Skyrnik to po prostu sernik z wykorzystaniem jogurtu naturalnego typu skyr zamiast zwykłego sera. A że lato to czas serników na zimno, więc aby nie przesadzić z kaloriami, warto wypróbować właśnie ten przepis. To chyba też najszybsze ciasto w przygotowaniu. Jest niskokaloryczne i po prostu pyszne.
Serniki na zimno robiłam chyba już w każdej kombinacji: z wykorzystaniem sera, jogurtu i mleka kokosowego. Ale to właśnie skyrnik skradł moje serce, bo jest niskokaloryczny, ma sporo białka, ale jest też naprawdę banalny w przygotowaniu.
ZOBACZ TAKŻE: SNICKERS FIT W SŁOIKU
Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
Na spód:
- 2 banany (o masie bez skórki około 160 g)
- 220 g płatków owsianych górskich
- 4 małe kawałki czekolady gorzkiej minimum 70 procent kakao rozpuszczonej w kąpieli wodnej, można też dodać zamiast czekolady łyżkę kakao
- 3 łyżeczki erytrolu lub ksylitolu
- 20 g masła orzechowego bez cukru i soli
Na masę:
- 4 jogurty typu skyr naturalny (4×150 g)
- 1 duża łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka pasty waniliowej
- 5 łyżek erytrolu lub ksylitolu do posłodzenia; jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery, to warto wypróbować masę i w razie potrzeby dodać więcej słodzika
- 15 g żelatyny rozpuszczonej w 70 ml gorącej, przegotowanej wody (można zamiast żelatyny użyć agar)
Plus ulubione owoce do dekoracji.
Przygotowanie:
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. W misce łączymy ze sobą składniki na spód i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Spód tortownicy wykładamy masą i pozostawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy masę jogurtową i myjemy owoce.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, ugotowanej wodzie i bardzo dokładnie mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
- W misce miksujemy ze sobą jogurty oraz cukier z wanilią, erytrol bądź ksylitol. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość bardzo dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z płatków owsianych.
- Masę dokładnie wyrównujemy i układamy na niej ulubione owoce. Na wierzch można wylać jeszcze przygotowaną wcześniej i wystudzoną galaretkę owocową, jednak to kwestia preferencji. Tak przygotowany skyrnik zostawiamy w lodówce, najlepiej na noc, aż masa jogurtowa stężeje. Skyrnik gotowy. Smacznego!