Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem – wegańskie, czyli pyszne kotlety, które z powodzeniem zastąpią te mięsne. Zero trudności w przygotowaniu i pyszny smak, czyli wszystko, co powinno charakteryzować przepis dla narzekających na brak czasu.

Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem - wegańskie
Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem – wegańskie

Najlepsze przepisy powstają w momentach, gdy lodówka świeci praktycznie pustkami, a w brzuchu strasznie burczy z głodu. Wtedy kreatywność wznosi się na wyżyny swoich możliwości. Plus oczywiście szperanie w książkach kucharskich i szybki posiłek jest już gotowy. 

Do przygotowania tych pysznych kotletów wystarczy kilka składników i dobra patelnia teflonowa, aby nie trzeba było używać za dużo tłuszczu. Czas to tak naprawdę kilkanaście minut, które w większości zużyjemy na starcie marchewki na tarce.

Podać możemy jest zarówno z ziemniakami, jak i kaszą lub po prostu możemy je wykorzystać do zrobienia zdrowego, domowego burgera. Nie wymagają też zbyt długiego smażenia i nie chłoną tłuszczu, choć dla pewności można je jeszcze odsączyć na ręczniku papierowym.

ZOBACZ TAKŻE: KOTLETY Z KALAREPY A’LA SCHABOWE

Składniki (na 6 sztuk dla dwóch głodmorów):

  • 6 dużych marchewek
  • 2 duże łyżki pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 duża łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej, dowolnej
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta kurkumy
  • 1 czubata łyżka bułki tartej razowej
  • Odrobina oleju do podsmażenia kotletów
  • Odrobina bułki tartej do obtoczenia kotletów

Przygotowanie:

  • Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do miski. Dodajemy także imbir starty na tarce o drobnych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Pestki słonecznika płuczemy na sitku pod bieżącą woda i siekamy nożem, ale nie trzeba na bardzo drobno.
  • Do miski dodajemy mąkę oraz bułkę tartą, a także szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, kurkumę oraz łyżkę oliwy.
  • Za pomocą zwilżonych wodą dłoni wyrabiamy masę, która jest dość lepka, ale nie ma to znaczenia. Formujemy z niej płaskie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem (nie dajemy zbyt dużo oleju, kotlety nie mają w nim pływać, a jedynie podsmażyć się).
  • Kotlety smażymy z dwóch stron aż do zarumienienia, trwa to naprawdę chwilę. Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem – wegańskie gotowe. Smacznego!
Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem - wegańskie
Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem – wegańskie

2 thoughts on “Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem – wegańskie”

    1. 🙂 Są obłędne i banalne w przygotowaniu. Jeden kotlet to około 90 kcal, zakładając, że naprawdę używamy odrobinę oleju do podsmażenia (polecam tu patelnię teflonową) Smacznego dnia!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *