Krem z białych warzyw to zupa, która jest kwintesencją pysznego smaku. Jest bardzo aromatyczna, kremowa, a do tego łatwa w przygotowaniu.

Krem z białych warzyw - zupa w oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę
Krem z białych warzyw – zupa w oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę

Do przygotowania kremu z białych warzyw nie trzeba mieć gotowego bulionu. Oczywiście można wykorzystać zrobiony już bulion mięsny lub warzywny, jeśli taki nam zalega, ale tak naprawdę nie ma takiej potrzeby. Zupa jest na tyle aromatyczna, że wystarczy wykorzystać wodę do zalania warzyw i esencjonalny bulion warzywny sam się zrobi.

ZOBACZ TAKŻE: ZUPA MIGDAŁOWA – HISZPAŃSKA, PYSZNA

Krem z białych warzyw można dowolnie modyfikować, bo w sezonie szparagowym, który już niedługo, można dołożyć na przykład białe szparagi. Podstawą jest wykorzystanie pietruszki, selera, kalafiora i białej części pora. 

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera korzeniowego
  • Około 10 cm białej części pora
  • Pół małego kalafiora lub 1/4 dużego
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała kalarepa
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g jogurtu greckiego lub mleka migdałowego
  • 1,5 l wody
  • Przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprz mielony wedle uznania

Plus płatki migdałów do posypania.

Przygotowanie:

  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę podgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i por posiekane na drobno. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliły. 
  • W międzyczasie obieramy ząbki czosnku, także dodajemy do garnka i dalej podsmażamy cały czas pilnując aby się nie przypaliły.
  • Następnie wlewamy wodę i dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę, a także seler i pietruszki. Dodajemy także przyprawy i gotujemy zupę pd przykryciem przez około 15 minut.
  • Po tym czasie dodajemy do zawartości w garnku różyczki kalafiora, które należy najpierw umyć. Gotujemy do miękkości kalafiora, a więc tak przez około 10-15 minut. Na sam koniec dodajemy sól, pieprz do smaku, a także odrobinę soku z cytryny i jogurt grecki lub mleko migdałowe, w zależności od tego, czego używamy. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i blendujemy zupę na gładki krem.  
  • W razie gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę mleka migdałowego lub zwykłego. 

Krem z białych warzyw – zupa w oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę gotowa. Można ją podać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z olejem z czarnuszki i płatkami migdałowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *